Női sikervállalkozók

Tanácsok első kézből

186

Ki mondta, hogy csak a férfiak lehetnek sikeres vállalkozók a modern világban? Ezt cáfolva a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium és a Sapientia – EMTE második alkalommal szervezte meg a Női sikervállalkozások című előadássorozatot, amelyen három különböző szakmában tevékenykedő nő számolt be vállalkozása nehézségeiről, valamint az azokból való talpra állásról.

Elsőként Lázár Anna mutatkozott be, aki cégalapítással, adótanácsadással, könyveléssel, auditálással foglalkozik. A sokak által Panni néniként ismert vállalkozó 2001-ben indította cégbejegyzéssel foglalkozó vállalkozását.

„Nem akartam, hogy főnököm legyen”
Egyedülálló, nagy lehetőségnek vélte ötletét, és úgy gondolta, a konkurenciától nem kell tartania, hiszen nem volt a környezetében hasonló vállalkozás. Egyfajta kényszerből vállalta, hogy saját céget alapít, munkahelyet teremt önmagának. A Csíkszeredában működő, mindössze 18 éves vállalkozás pályafutása során az 1985-ben alapított milánói székhelyű olasz divatház, a Dolce&Gabbana hazai leányvállalatának is könyvelt, amely számukra megtiszteltetés volt, a mai napig mosolyogva tekint vissza Lá­zár Anna azokra az időkre.
A 2008-as pénzügyi válság nem kerülte el vállalkozását, aminek következtében nagy cégek vonultak ki az országból, és kisebbek szűntek meg itthon. Ebben az időben fontos volt optimistának maradni, és az volt a cél, hogy ezt a kudarcot is túlélje – mondta. 12-15 alkalmazott dolgozott és dolgozik mai napig nála: fiatalok, egyetemisták, középkorúak egyaránt. A válságos időszakban nem szerette volna a családias, jól összeszokott környezetet felbontani, így másodlagos terveként a nehéz idő átvészelése érdekében a virágkötészetbe is bevezette alkalmazottait. Anna számára férje volt a legnagyobb segítsége, támasza, általa tudta újra talpra állítani vállalkozását.

„Az a tervem, hogy el tudjak menni egy hónapra nyaralni”
A még pályakezdő fiatal, László Zsuzsa a dentEstich fogorvosi rendelő vezetője és fogorvosa kifejtette, kezdőként szerencsésnek érezte magát, hogy olyan rendelőben dolgozhatott, ahol szabad kezet kapott. De idővel annál is szabadabb szeretett volna lenni, hogy azt tudja csinálni, amit igazán szeretne, és ahogyan ő szeretné. Zsuzsa 2017-ben a StartUp-pályázat segítségével elindíthatta vállalkozását. 2013-ban – miután elvégezte az egyetemet – alkalmazottként dolgozott, amíg hirtelen visszautasíthatatlan lehetőséget kapott arra, hogy megnyissa saját rendelőjét. Elmondása szerint nagyon nehezen indult, és soha nem gondolta volna, hogy mindez sikerülhet. A kemény tanulás mellett erőt adott neki a testvére és egy ismerőse, akik támogatták, hogy el tudja érni álmait.

„Az ötlet a legfontosabb, aztán az egyik lépés jön a másik után”
Puskás Melinda, az Allmycrafts vállalkozás megálmodója, valamint az Annie Sloan krétafestékek forgalmazója és országos ügynöke egyéni vállalkozást alapított.
Egy külföldi útja során, egy kedves ismerősének köszönhetően sikerült elindítania cégét. Soha sem feledi dédnagyapja mondását, amely segítette, abban hogy merjen álmodni: „Amit egy ember meg tud csinálni, azt én megpróbálom.”
Melinda számára adta magát a lehetőség, hogy elindíthassa saját vállalkozását. Olyant szeretett volna, ami egyedi, így hobbijából nőtte ki magát az egyszemélyes vállalkozás. Anyaként fontos, hogy tudjuk, mi a prioritásunk az életben – mondta Melinda. Kétgyerekes anyukaként több időt tud családjával tölteni, mivel saját maga osztja be idejét, számára ez jelenti a sikert. Útravalóként az előadók kifejtették, hogy a sikeres vállalkozáshoz szükséges, hogy fiatalként minél több emberrel tudjunk kapcsolatot teremteni, merjünk tapasztalatot szerezni, hiszen a későbbiekben, nagy segítség lehet álmaink megvalósításában.

Boros Szilvia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek