2021, január 26, kedd.
custom_html_banner1

Nőgyógyász is dolgozik majd a kabinetben: Bővítik a családtervezői rendelő szolgáltatásait

Folyamatban van a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház keretében a poliklinikán működő családtervezői rendelő szolgáltatásainak a kibővítése: klinikai pszichológus kezdte el a munkát, nemsokára pedig a rendelő részeként nőgyógyászati kabinet is működni fog.

Dr. Portik Botond

Tulit Incze Ágnes

Vannak megyék, ahol nagyon jól működnek a családtervezői rendelők, ezek mintájára szeretnék a csíkszeredai családtervezői rendelő tevékenységét is átalakítani – közölte dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere. A Hargita megyei önkormányzat által működtetett kórház vezetője kifejtette, szívügye a megelőzés, a családtervezői rendelő pedig sokat tud tenni ezen a téren. Terveik szerint a méhnyakrákszűrési programot áthelyezik a családtervezői rendelőbe, és szeretnének aktívan részt venni, illetve indítani más szűrőprogramokat is.
– El kell jutnunk oda, hogy ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha muszáj. Súlyos betegségeket lehet megelőzni egy-egy egyszerű vizsgálattal, de élni kell, kellene ezekkel a lehetőségekkel. Tudatosítanunk kell, hogy ha már megbetegszünk, akkor a gyógyulás hosszú időt vehet igénybe és akár súlyos kompromisszumokra is késztetheti a betegeket, a megelőzés pedig gyakran csak egy vizsgálaton való részvételt jelent. A szűrések lényege, hogy előrehozzák az esetleges diagnózis idejét és megelőzzék a súlyos következményeket – fejtette ki dr. Konrád Judit.

Újrainduló régi program
Tulit-Incze Ágnes klinikai pszichológus szeptembertől dolgozik a csíkszeredai kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán, illetve a családtervezői kabinet kötelékében.
– Októberben részt vettem egy országos megbeszélésen, ahol a családtervezői program újraindításáról volt szó. 2014 előtt ez nagyon jól működött, most szeretnénk, ha ismét elindulna, hisz nagy szükség van rá a fiatalok és a családok körében is. Az Anyák és Gyermekek Egészségéért Intézet ezért több szervezettel partnerségben elindított egy európai uniós finanszírozású, Renasc elnevezésű programot, amely a szexuális neveléshez, fogamzásgátláshoz, családtervezői szolgáltatásokhoz való hozzáférést kívánja elősegíteni és az ezekkel kapcsolatos tájékoztatást fogja kiterjeszteni. Az intézettel a csíkszeredai kórház együttműködési szerződést kötött, így mi is csatlakozunk a projekthez is – ismertette a pszichológus.
Közölte, a rendelő keretében a családtervezői és szexuális tanácsadásban tud segíteni. 2008-ban elvégzett egy családtervezői képzést is. Mint megtudtuk, várhatóan januártól, illetve februártól a Renasc projekt keretében fogamzásgátló eszközökhöz, tablettához is hozzá lehet majd jutni, így a tervek szerint ismét tudnak majd ezekkel segíteni a csíkszeredai rendelőben is a hozzájuk fordulóknak.

Beszélgetés, ami segít
Tulit-Incze Ágnes szerint a családtervezői tevékenység, tanácsadás is elsőrendű az egészséges babák születése érdekében.
– A szexuális felvilágosítás is része ennek a tevékenységnek, például beszélni a fiataloknak a gumióvszer használatáról, elmondani, hogy a fiúknak és a lányoknak egyaránt fontos lenne. Én arra tanítom a fiatalokat, hogy ne szégyelljék, legyen a pénztárcájukban egy óvszer, hisz a lányokat védi a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől, a fiúk számára pedig úgyszintén védelmet nyújt a betegségek ellen. Addig is, amíg beindul a projektnek a fogamzásgátlókra vonatkozó része, be lehet hozzánk kopogtatni – a poliklinika első emeletén lévő rendelőkbe –, tudunk beszélgetni. A szülészeten is dolgozom, és nagyon jó tapasztalataim vannak a tanácsadással kapcsolatosan. Azt láttam, hogy nagyon fontos lenne az anyaságra való felkészülés is. Sok kismamával beszélgettem, és azt láttam, hogy a szülés is másabb volt azoknál, akikkel tudtunk beszélgetni szülés előtt és után is. Később is találkozhatunk a kismamákkal, felhívhatnak, időpontot kérhetnek, beszélgethetünk – fejtette ki.

Hogy a vizsgálat ne legyen mumus
Nőgyógyász is dolgozni fog a családtervezői rendelőben, a közeljövőben berendeznek egy nőgyógyászati kabinetet erre a célra a poliklinikán. Dr. Portik Botond szülész-nőgyógyász szakorvos fog tevékenykedni ebben a kabinetben. Mint elmondta, vizsgálatokat és tanácsadást is tudnak majd végezni, a gyermekvállalás előkészítéseként, illetve a nem kívánt terhességek megelőzése érdekében, a fogamzásgátlás terén.
– A szülészeti-nőgyógyá­szati osztályon is vállalok ügyeleteket, és azt látom, hogy az orvoskollégák nagyon elfoglaltak, ezért szeretném, ha itt a kabinetben több idő lenne beszélgetni majd a hölgyekkel, megválaszolni majd az esetleges kérdéseket. Fontosnak tartom a szexuális felvilágosítást, azt, hogy ismerjék meg a lányok, fiziológiai szempontból mit jelent nőnek lenni, mit jelent a menstruáció, mikor kell nőgyógyászhoz menni, ne legyen ez a vizsgálat egy mumus, hanem legyenek tisztában azzal, hogy ha rendszeresen járnak nőgyógyászhoz, akkor fel lehet fedezni időben a problémákat – részletezte.

Szűréssel és védőoltással a méhnyakrák ellen
A tervek szerint a családtervezői kabinetbe fog átkerülni a méhnyakrákszűrő program is. Amint a nőgyógyász kifejtette, minden 21 és 65 év kor közötti nőnek ajánlott rendszeres méhnyakrákszűrésen részt venni. A méhnyakrákot egy vírusfertőzés, a Humán papillómavírus, rövidítésben, a HPV okozza. Pontosabban ennek néhány törzse. Ezt a fertőzést szexuális úton lehet elkapni, a férfiak legtöbbször csak hordozók és terjesztői a vírusnak. A nőknél sem minden megfertőződött személynél alakul ki a méhnyakrák. Szűréssel a rákos megbetegedést megelőző állapotokat lehet kiszűrni, el lehet csípni a daganatos megbetegedést megelőző, még gyógyítható állapotot. A védőoltás és a szűrés kiegészíti egymást, ha valaki megkapja a védőoltást, nem jelenti azt, hogy nem kell többé szűrésre járjon, hisz a HPV-nek több száz törzse van, ezek egy része okoz rákos megbetegedést – tudtuk meg. Nemsokára ismét elérhető lesz az ingyenes, HPV elleni védőoltás. Ezzel kapcsolatosan a szakember elmondta, ez a vakcina a négy leggyakoribb HPV vírustörzs ellen véd.
– A védőoltással kapcsolatosan korábban sok kérdés, kétely felmerült. Mint minden védőoltásnak, ennek is vannak mellékhatásai, mérlegelni kell ennek az előnyeit és a hátrányait, hisz, ha tudunk egy relatív védelmet biztosítani a lányainknak, akkor az már jó. Nyugaton egyébként már nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is adják ezt a védőoltást, egyrészt, hogy ne legyenek hordozók, másrészt pedig ez a vírus végbélrákot és garatrákot is okozhat. A védőoltás akkor hatékony, ha a szexuális élet elkezdése előtt adminisztrálják, a gyártók kilencéves kor után ajánlják. A vakcina nem legyengített vírust tartalmaz, hanem úgymond letisztított fehérjét, ami ugyanúgy biztosítja a védettséget – ismertette a nőgyógyász.

R. Kiss Edit

Kapcsolódó cikkek:

14,355RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb