No frissítés

Letiltva a Huawei

41

Donald Trump elnök múlt szerdán hozta meg ama rendeletét, amely az amerikai telekommunikációs hálózatok védelmére vonatkozik. Annak „jóvoltából” tiltólistára került a Huawei. Mindennek meg van a maga következménye…

A Google vasárnap jelentette be, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletének értelmében felfüggeszti több együttműködését a kínai Huawei Technologies távközlési berendezést gyártó vállalattal. A Huawei ennek értelmében a továbbiakban nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és annak új verzióihoz. Hétfőn viszont a Google Twitter üzenetében azt közölte, hogy továbbra is biztosítja az alkalmazás-letöltési és biztonsági szolgáltatásait az Android operációs rendszeren futó Huawei okostelefon-készülékek számára. Ebben a felhasználók körében felmerült kétségek tisztázása végett kiadott üzenetében a Google leszögezi: az amerikai kormányzati intézkedések maximális betartása mellett a Google Play Android alkalmazás-letöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás továbbra is a Huawei készülékek rendelkezésére áll. Ezek szerint a szóban forgó tiltás miatt a Huawei telefonokat nem lehet majd frissíteni a legújabb Androidra. Továbbá: mivel a Huawei elveszítette a jogokat, így az új telefonjaikkal majd nem lehet elérni a G-Mail, a YouTube vagy épp a Google Térkép-applikációkat, ahogyan a Play Áruházat sem. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tiltás csak az új készülékeket érinti. Ahogyan arról a Google egyik szóvivője tájékoztatott, a régebbi tulajdonosok ezután is tudják majd használni a telefonokon a már említett appokat, illetve a rendszerfrissítéseket is megkapják. Amúgy a kínai óriáscéget nem érte váratlanul az amerikai tiltás, ugyanis 2012 óta egy saját operációs rendszeren dolgoznak, amit pont egy ilyen szankció életbe léptetése okán indítottak el annak idején. A Huawei egyébként a tiltást követően közleményt adott ki, miszerint jelentős károkat szenvednek el majd azok az amerikai vállalatok, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a céggel, nem beszélve arról, hogy ezzel számtalan amerikai megélhetését is veszélyeztetik.
Trump rendelete miatt egyébként a Huawei számítógépes fronton is meggyengülhet, ugyanis több chipgyártó, köztük az Intel is bejelentette, hogy megszüntetik az együttműködésüket, így több, nagyobb beszállítót is elveszítenek.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek