csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nő az Európai egészségügyi biztosítást igénylők száma: Bárki igényelheti, akinek van biztosítása

Európai biztosítási kártya. Csak kérni kell                                                                            illusztráció: László F. Csaba

Hargita megyében évről évre nő az európai biztosítási kártyát kérvényezők száma, igaz, idén márciustól csak helyettesítő igazolást kaphatnak az igénylők, ez nem jár semmilyen hátránnyal. Fontos, hogy egészségügyileg is biztosítva legyünk, ha külföldre utazunk, 2008 óta ingyenesen igényelhetők az európai biztosítási kártyák.

A2008-tól igényelhető európai biztosítási kártya sok előnnyel járhat azok számára, akik külföldön orvosi ellátásra szorulnak.
– Idén márciustól nem áll módunkban kártyát nyomtatni, így egy ezt helyettesítő A4-es dokumentumot bocsátunk mindazok rendelkezésére, akik európai biztosítást igényelnek – mondta el kérésünkre Karda István, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár ügyvezető igazgatója. Hozzátette: ez semmilyen hátránnyal nem jár, hisz mindazokat az információkat tartalmazza, ami a kártyán is szerepelne. A helyettesítő igazolás Európa tagállamaiban és Svájcban jogosít fel ingyenes orvosi ellátásra, amit mindenki igényelhet, akinek van egészségügyi biztosítása.
Az igazgató emlékeztetett: az igazolás személyesen, e-mailben, faxon vagy postán is igényelhető. Az igénylési űrlap kitöltésén kívül csak egy személyiigazolvány-másolatra van szükség. A dokumentum kiáltása mindössze egy-két napot vesz igénybe. Annak ellenére, hogy ez az okmány nem feltétele az utazásnak, ugyanis nem kötelező a határátlépésnél, mégis ajánlatos, hogy birtokoljuk, ha külföldre indulunk.
– A helyettesítő igazolás minden esetben ingyenes orvosi ellátásra jogosít fel, ha a betegség külföldi tartózkodásunk alatt kezdődik, itthonról azonban hiába indulunk el olyan szándékkal más országba, hogy majd ott kezeltetjük magunkat – fogalmazott Karda István ügyvezető igazgató. Ha elveszítjük a bizonylatunkat és orvosi ellátásra szorulunk, az egészségügyi pénztárral kapcsolatba lépve kérhetünk egy helyettesítő dokumentumot, amit 24 órán belül faxon vagy e-mailen meg is kapunk. Ha nem vagyunk abban az állapotban, hogy mi kérjük, a minket ellátó orvosi intézmény is igényelheti. Az ügyvezető igazgató arra is rámutatott, hogy olyan esetekben, amikor nem rendelkezünk ezzel a dokumentummal, hazatérve a számlákkal igazolhatjuk egészségügyi költségeinket, amit a biztosító pénztár vissza is fizet, ez viszont hosszabb folyamat.
A statisztikák szerint tavaly 18.786 személy igényelte az európai biztosítási kártyát Hargita megyében, ez országos szinten is a második helyet jelentette Bukarest után. Ehhez képest 2013-ban 15.142 személy igényelte az európai biztosítási kártyát, így kijelenthetjük, hogy adatok szerint évről évre több százzal nőtt az igénylők száma. Karda István szerint egyre inkább nő a luxus, a külföldi utazások száma, emiatt nagyobb az igény az európai egészségügyi biztosításra. Arra is rámutatott, hogy tavalytól két évig érvényesek az európai biztosítási kártyák, így idén ezért igényelte mostanig mindössze 9402 személy ezt a biztosítást. Tavaly 282 millió lej állt az egészségügyi biztosítási pénztár rendelkezésére, orvosi szolgáltatásokra Hargita megyében, ebből 6.252.000 lejt fizetett ki külföldi orvosi ellátásokra, amit szám szerint 2342 esetben vettek igénybe.

Barabás Emőke

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb