Nő a megbetegedések száma

Több a laboratóriumban igazolt eset

231

Tovább nő Hargita megyében a felső légúti megbetegedések száma, és közel harminc új influenzás esetet igazoltak a napokban.

A betegek ne menjenek közösségbe – hívják fel ismételten a figyelmet a járványtanászok

Múlt héten – a családorvosok jelentései szerint – a megyében az előző heti 724-ről 963-ra emelkedett a felső légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A tüdőgyulladá-
sok száma enyhén emelkedett: míg egy héttel korábban 59 személyt kezeltek, addig múlt héten 61-en szorultak ellátásra tüdőgyulladás miatt.
Az igazolt influenzás esetek száma ugyanakkor a megyében 42-re emelkedett – közölte tegnap dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. Úgy értékelte, a felső légúti megbetegedések száma nem magas, elmarad a sokévi átlagtól. Ami sok, az az igazolt influenzás esetek száma – mondta el. Kifejtette, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy eddig nem volt ennyi eset, az előző években ugyanis a most tapasztaltnál sokkal kevesebb esetben igényelték az orvosok az influenza megállapítását, kevesebb mintát küldtek a betegség fennállásának igazolására.
Most viszont naponta 40–60 mintát is kapnak, a vizsgálatot a közegészségügyi igazgatóság végzi el a kórházaknak, fizetség ellenében. Tar Gyöngyi úgy véli, ez a csíkszeredai kórházban tapasztalt, az újdonságok iránti nyitásnak is köszönhető: meglátása szerint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház nagyot lépett előre a korszerű diagnosztikai módszerek bevezetése terén. A közegészségügyi igazgatóság vezetője rámutatott, mivel az előző években kevés igénylés volt az esetek igazolására, nyilván sok influenzás eset nem volt diagnosztizálva, és ez a helyzet most is fennáll azokban a kórházakban, ahonnan nem kapnak mintákat bevizsgálásra.
Tar Gyöngyi felhívta a figyelmet arra is, hogy az influenzás esetek sokasága esetleges influenzajárvány kialakulásának előjele is lehet. Jelentős influenzajárvány egyébként közel tíz éve nem volt. A jelenlegi influenzaszezonban a megbetegedések többségét az A típusú influenzavírus okozza, a B típusú vírustörzs is jelen van, de kevesebb esetben igazolták a jelenlétét.
Egy járvány kialakulása nagymértékben függ attól, hogy hányan adatták be az influenza elleni védőoltást, erről viszont nincsenek pontos információik – mondta el Tar Gyöngyi. A veszélyeztetett csoportokba tartozóknak ingyenesen kiosztott védőoltások közül a megyében majdnem az összes vakcinát, 6590-et be is adtak az egészségügyi személyzetnek, az időseknek, a krónikus betegeknek, azt viszont, hogy esetleg hányan vásárolták meg a védőoltást, nem tudni.

Már 27 áldozat. Huszonhétre nőtt az influenza halálos áldozatainak száma – közölte tegnap az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központja. A legutóbbi két áldozat egy 70 éves Temes megyei férfi és egy 71 éves bukaresti nő, akiket A típusú influenzával diagnosztizáltak. Mindkét személy kórtörténetében több más betegség is szerepelt, és nem voltak beoltva influenza ellen.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek