Nincsenek meg a szükséges feltételek

61

A Hargita Megyei Tanfelügyelőségnek nincs lehetősége működtetni a minisztérium által még 2013-ban jóváhagyott kiválóságközpontot – válaszolt megkeresésünkre Görbe Péter főtanfelügyelő, amikor a megyei tehetséggondozás helyzetéről érdeklődtünk. A térségben tehát egyelőre megoldatlan marad a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért tanulók szervezett gondozása.

Hargita Megye Tanfelügyelősége. Irányt váltott kezdeményezés Fotó: László Róbert
Hargita Megye Tanfelügyelősége. Irányt váltott kezdeményezés Fotó: László Róbert

Mint arról korábban beszámoltunk, az oktatási minisztérium 2013-ban hagyta jóvá a Márton Áron Gimnázium kiválóságközpont státuszát, Bartolf Hedwig akkori főtanfelügyelő pedig a 2015–2016-os tanévre időzítette a megyei fiatalok szervezett keretek között működő tehetséggondozásának az elindítását. A kiválóságközpont azóta sem működik.

Terveztek, számoltak mégsem sikerült elindítani
A megyei kiválóságközpont jóváhagyását követően fel­merült annak a lehetősége, hogy 2015 őszén elinduljon a Már­ton Áron Gimnáziumban és annak székely­udvarhelyi és gyergyó­szent­mik­ló­si kihelyezett központjaiban a tehetséggondozás. Bartolf Hedwig akkoriban azt nyilatkozta lapunknak, kimutatást készített a központ fenntartási költségeiről, illetve azt is számba vette, hogy a Hargita megyei diákok tanulmányi eredményeit figyelembe véve milyen tantárgyak esetében lenne indokolt, hogy csoportokat indítsanak. A működési terv szerint öt tantárgyból: magyar nyelv és irodalomból, román nyelv és irodalomból, angol és német nyelvből, illetve matematikából indult volna tehetséggondozás. Időközben Bartolf Hedwig lemondott vezetői tisztségéről, a kiválóságközpont kérdésében pedig nem történt előrelépés.
– A tanfelügyelőség nem vetette el a kiválóságközpont elindítását, azonban meg van kötve a kezünk – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter főtanfelügyelő.
A Márton Áron Gimnázium vezetősége a Raiffeisen Bank Közösségünkért 2014-es programjában megnyert pénzügyi támogatásnak köszönhetően egy tanévig biztosítani tudta az iskolában a tehetséggondozást, ez a program azonban tavaly zárult.

Állásokra lenne szükség
A kiválóságközpont elindításának a nehézségeiről Görbe Péter főtanfelügyelőt kérdeztük, a tanfelügyelőség vezetője szerint a jelenlegi oktatási rendszerben, no meg olyan körülmények között, amikor folyamatosan újabb leépítéseket kér a minisztérium, nincs mód arra, hogy a központ elindításához szükséges minimális tanárlétszámot biztosítsa a megyei rendszer.
– Tisztázni szeretném, hogy bár a Márton Áron Gimnázium van megjelölve a központ működési helyszíneként, külön jogi személyiséggel rendelkező intézmény elindításáról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy külön vezetőséggel és tanári karral rendelkező központot kell elképzelnünk, amely a gimnázium épületében működne ugyan, de külön tanári karral és igazgatósággal rendelkezne – részletezte Görbe.
A tanfelügyelőség számításai szerint legkevesebb tíz tanárt kellene alkalmazni a központ működéséhez, az anyagi költségek között szerepel továbbá az ő fizetésük biztosítása, didaktikai eszközök vásárlása, illetve a diákok szállítási költségeinek a fedezése.
– Nem mondtunk le a Hargita megyei fiatalok tehetséggondozásáról, a választási év is hozhat pozitív változásokat. Hozzáteszem ugyanakkor, hogy ha azzal a látszólag elrugaszkodott ötlettel állnék elő, hogy minden tanintézményünk áldozzon legalább egy negyed tanári állást a központ létrehozásának érdekében, közfelháborodást váltanék ki, holott úgy gondolom, mindannyiunk érdeke lenne, hogy ez megvalósuljon – szögezte le a főtanfelügyelő.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.