Nincs veszélyben a szolgáltatás

Eladták a közüzem székhelyét, de nem a város vette meg

69

Eladták a gyergyószentmiklósi közüzem székhelyéül szolgáló ingatlant, de a korábbi tervektől eltérően nem az önkormányzat vásárolta meg. Nagy Zoltán polgármester közölte, nem mondtak le az épület megvásárlásáról, s leszögezte, a tulajdonoscsere nem befolyásolja a közüzem tevékenységét, a víz- és szennyvízszolgáltatás biztosítását. Az új tulajdonos terveit nem tudtuk meg.

Új tulajdonosa van a közüzem ingatlanjának. Nem tudtuk meg, mit akar az épülettel Fotó: Lázár Hajnal

Tizenkét éves folyamat ért a végéhez – mondta sajtótájékoztatón Nagy Zoltán polgármester. Mint ismertette, 2006-ban 5 millió lejes hitelt vett fel a város, hogy a közüzem költségeit fedezni tudja. Az adósságok azonban egyre nőttek, ami a polgármester szerint az adók és azok kamatai mellett annak is betudható, hogy ezekben az években nagy veszteségeket jegyeztek a vízhálózaton. 2012-ben átszervezés kezdődött a közüzemnél, szakcég vette át a vállalat vezetését, feladata pedig az volt, hogy három év alatt megoldja a problémákat, rendezze az adósságot, nyereségessé tegye a közüzemet.
Ez nem sikerült, 2016-ban a bíróság kimondta a felszámolás elindítását – ekkor 7,3 millió lej adóssága volt a Go Rt.-nek. Az összeg jelentős részét az állam felé fizetendő adók és azok kamatai tették ki, de a közüzem szakszervezete is több mint 2 millió lejt követelt az elmaradt fizetésemelések miatt. A polgármester azt mondta, az átszervezés akkor lehetett volna sikeres, ha a felhalmozott adósságot kifizette volna az önkormányzat. Ezt viszont csak tetemes hitel felvételével tehette volna meg, vagy úgy, hogy a fogyasztók számláira terhelik az igen jelentős összeget. Az elöljáró számítása szerint egy négytagú családnak három év alatt körülbelül 1600 lejt kellett volna pluszba fizetnie az adósságrendezés érdekében, ezt pedig a városvezetés nem tartotta jó megoldásnak.

A tulajdonoscsere nem befolyásolja a szolgáltatást
A végrehajtó cég a vállalat székhelyének értékesítése mellett döntött, és az elmúlt több mint egy évben sokszor meghirdették már az árverést. A legutóbbi alkalomkor akadt egy vevő: a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal 1,36 millió lejt fizetett a Gábor Áron utcában található székhely épületeiért. Az átadás-átvétel folyamata holnap zárul le.
Nagy Zoltán hangsúlyozta: nem a szolgáltatást vette meg valaki, csupán az ingatlant, amelyben eddig négy irodát és két műhelyt használtak a közüzem munkatársai. A városvezető leszögezte, a víz- és szennyvízszolgáltatás nincs veszélyben, a vízház, a szennyvíztisztító állomás, valamint minden felszerelés és eszköz közvagyon tárgyát képezi.

A város megvenné az ingatlant
Nagy elmondta azt is, az önkormányzatnak szándékában állt megvásárolni a közüzem székhelyéül szolgáló ingatlant, viszont erre nem tudták időben előteremteni a szükséges összeget. Hozzátette, a testület álláspontja továbbra is az, hogy hosszú távon meg kell vásárolniuk a székhelyet. Erről az új tulajdonossal is tárgyaltak már, aki a polgármester szerint nyitott e kérdésben. Hitelt venne fel a város, a bankkal is megegyeztek már, azonban a pénzügyminisztérium jóváhagyá­sára várnak.
Az önkormányzat az összes közszolgáltatást nyújtó egységet ide költöztetné, a mellékgazdaság, a Vitalissima Kft., valamint a fűtőmű irodái és műhelyei is itt kaphatnának helyet a jövőben. A polgármester megjegyezte, a víz- és szennyvízszolgáltatást új alapokra helyezik, ennek érdekében folyamatban van a Gyervíz regionális szolgáltató létrehozása.
A Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivataltól szerettük volna megtudni, hogy milyen céljai vannak a vásárlással, illetve milyen tevékenységet végeznének olyan ingatlanban, amelyet hajlandók „továbbadni”. Kérdésünkre tegnapi lapzártánkig nem jött válasz.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek