2021. június 12, szombat.
Hirdetéscustom_html_banner1

Nincs változás, maradnak a pályák

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is a nyár közepén rendezik a Hargita Ralit, amely ezúttal is nemzetközi lesz. A ralit szervező Maxx Racing úgy döntött, nem szakít a hagyományokkal, és idén ugyanazokon a pályákon versenyeznek majd a pilóták, mind tavaly. Viszont az utak állapotára jobban figyelnek, a kanyarokban az útpadkákra nem használt abroncsokat, hanem szalmabálákat helyeznek ki. A romániai mezőny mellett ezúttal is rajthoz állnak magyarországi pilóták a július 12-én és 13-án sorra kerülő versenyen.

Tavaly két kategóriában is nyert a Teslovan–Cseh páros Fotó: Balázs Attila / Archíív

Akárcsak az elmúlt években, idén is július közepén rendezik a Hargita Ralit, amely az országos bajnokság negyedik futama. A verseny központja Székelyudvarhelyen lesz, és a küküllőmenti város ad otthont a szuperszpeciálnak is. A viadalt szervező Maxx Racing elnöke, Ferencz Csaba reméli, hogy idén is a hazai mezőny mellett népes lesz a magyarországi pilóták tábora is.

Kétszer kelnek át a Hargitán
A Hargita Rali idei szelektívjei megegyeznek a tavalyi kiírásban szereplő pályákkal. A verseny a hazai ralibajnokság egyik leghosszabb szelektívjével kezdődik el július 12-én délután fél négykor, a Bucsin szakasz rajtja Parajdon lesz és Borzont előtt ér véget, a 29 kilométeres gyorsasági során nyugati irányból kelet felé „másszák” meg a pilóták a Hargita-hegységet. A Libán nevet viselő szelektív a Gyergyói-medencében lesz, majd 12 kilométert követően ezúttal keletről délnyugati irányba kelnek át a Hargitán a pilóták és érnek vissza Székelyudvarhelyre.
Július 12-én, péntek este háromnegyed hétkor rajtol az első versenyautó a néhai Hargita Rali szervezőjéről elnevezett Dietrich Árpád szuperszpeciálon, amelynek ezúttal is Székelyudvarhely központja ad otthont.
– A szuperszpeciál a leglátványosabb szakasza egy ralinak. A korábbi években Székelyudvarhelyen több helyszínen is zajlott gyorsasági szakasz, ám tavaly a szelektívet bevittük a város központjába, ez pedig remek ötletnek bizonyult. Amellett, hogy a város forgalmát a központot leszámítva nem állítottuk fejre, sokkal több nézőt vonzott a szelektív, mint az előző években. És más versenyhelyszínek szuperszpeciáljával ellentétben, nálunk a városi szakaszra kilátogató nézők nem szivárogtak el, hanem az utolsó autó száguldását is megvárták és drukkoltak a pilótáknak. Máshol sajnos ez nem így történik – mondta a szervező Maxx Racing vezetője. Ferencz Csaba hozzátette, a szuperszpeciál elhelyezkedése nézőbarát, amelyhez közel van a szervizpark is.
A szervizpark idén is a Kossuth Lajos utcában lesz, a szuperszpeciál rajtját a Kossuth és a Városháza tér találkozásánál alakítják ki. A pilóták innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével a körforgalomnál a Tamási Áron utcába fordulnak, majd a Mihail Kogălniceanu utcában a Művelődési Ház mögött fordulnak vissza. Az autósok a Tamási utcán haladva a Barátok templománál balra fordulnak, innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével újra a Küküllő szálló mögötti körforgalomhoz érnek, a szakasz pedig a Sziget utcában ér véget.
A verseny második napján, szombaton, július 13-án egy három szakaszból álló hurkot kell teljesítsen a mezőny: a Patakfalva (6,44 km), Homoródszentpál (6,27 km) és Lövéte (13,73 km) szelektíveket. Mindhárom szakasz része volt a Hargita Rali előző évi kiírásainak is.
Újdonságként a főszervező elmondta, idén megpróbálják jobban óvni az utakat a verseny alatt.
– Tavaly a kanyarlevágásokat megelőzendő, használt gumiabroncsokat helyeztünk ki a szelektíveken, de sajnos többet elmozgattak, néhánynak pedig nyoma veszett már a pályabejárások előtt. Idén pedig szalmabálákat fogunk kihelyezni a kanyarok belső ívét szegélyező útpadkákra, remélem, hogy a háromszáz kilós szalmahengerek ezúttal nem „gördülnek” el helyeikről – mondta a Maxx Racing vezetője. Ferencz Csaba hozzátette, a Libán és a Lövéte szakaszokon egyaránt tíz, míg a Patakfalva és a Homoródszentpál szelektíveken 17-17 bálát helyeznek ki. – Mivel a pályabejárás alatt ezeknek a báláknak a helyén kell lenniük, július 8-án és 9-én helyezzük őket ki az utak mentén. Éppen ezért, akik a rali hetén, július 8. és 12. között a 138-as megyei úton Gyergyóalfalu és Zeteváralja, a 131-es megyei úton Patakfalva és Homoródszentmárton, valamint Homoródszentpál és a 132-es megyei úton Karácsonyfalváig, illetve a Lövéte–Kirulyfürdő–Kalibáskő közötti 29-es községi úton közlekedik, az óvatosan vezessen, hiszen a bálák reményeink szerint már ki lesznek helyezve – nyilatkozta lapunknak a Maxx Racing vezetője.

Népes mezőnyre számít
Ferencz Csaba a bízik abban, hogy népes és erős mezőny lesz a 27. Hargita Ralin.
– A verseny időpontjának kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy sem más nemzetközi, sem magyar bajnoki futam ne legyen július 12. és 14. között. Romániában népszerűbbek az aszfaltutakon zajló versenyek, mint a murvaborításon zajló viadalok, így arra számítunk, hogy sokan neveznek majd belföldről. De várjuk a magyarországi pilótákat is – mondta Ferencz Csaba.
A Maxx Racing 2014 óta szervezi a Hargita Ralit, Kelő-Gere László „Latyak” mind az öt kiíráson elindult, rá most is számít Ferencz Csaba.
– Magyarországról több nevezőre is számítunk, hiszen azok a pilóták, akik már versenyeztek Székelyföldön, jó hírünket keltették. Tavaly nyolcvan páros indult a Hargita Ralin, ebből hat volt magyarországi versenyző. Ugyanakkor volt két első versenyes csíkszeredai pilótánk is a rali-2-ben Csató Roland és Fazakas Erik Zsolt révén. Csató az A1 kategóriát megnyerte, Fazakas az A3 kategóriában a harmadik lett, de ne feledkezzünk el a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosról sem, akik a rali-ob-ben két kategóriagyőzelemmel zárták tavaly a Hargita Ralit – mondta a verseny főszervezője, Ferencz Csaba.
A Hargita Rali nem csak az országos bajnokságban, haem a hazai másodosztályban – a rali2-ben – és a veterán autók országos pontvadászatába is számít, így nyolcvan párosban maximalizálta a szervező a résztvevők számát. Magyarországról már több pilóta is érdeklődött a Maxx Racingnél a versenyről, a nevezési határidő július 5-én jár le.
– 2017-ben hatvannégy, tavaly már nyolcvan páros indult a Hargita Ralin, és ugyanennyire számítunk idén is – mondta Ferencz Csaba.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

Tizenöt megyében van árvízveszély a hétvégén

HN-információ Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet az ország 15 megyéjére adott ki első fokú árvízriasztást. A riasztás hétfő délig van érvényben. A szombat délutántól...

A kormány azonnali lemondását követeli az AUR

A kormány azonnali lemondását követeli a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amely szerint az országos helyreállítási terv kapcsán jelzett rendellenességek a kabinet alkalmatlanságát bizonyítják. Az...

Egy gyergyói kutyamenhely segítséget kér

Bár gyakran láthatjuk, hogy napjainkban nem megfelelőképpen bánnak az állatokkal, bőven van példa arra környékünkön is, hogy egyesek akár egész életüket feláldozzák értük. A...

Legfrissebb