szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nincs változás, maradnak a pályák

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is a nyár közepén rendezik a Hargita Ralit, amely ezúttal is nemzetközi lesz. A ralit szervező Maxx Racing úgy döntött, nem szakít a hagyományokkal, és idén ugyanazokon a pályákon versenyeznek majd a pilóták, mind tavaly. Viszont az utak állapotára jobban figyelnek, a kanyarokban az útpadkákra nem használt abroncsokat, hanem szalmabálákat helyeznek ki. A romániai mezőny mellett ezúttal is rajthoz állnak magyarországi pilóták a július 12-én és 13-án sorra kerülő versenyen.

Tavaly két kategóriában is nyert a Teslovan–Cseh páros Fotó: Balázs Attila / Archíív

Akárcsak az elmúlt években, idén is július közepén rendezik a Hargita Ralit, amely az országos bajnokság negyedik futama. A verseny központja Székelyudvarhelyen lesz, és a küküllőmenti város ad otthont a szuperszpeciálnak is. A viadalt szervező Maxx Racing elnöke, Ferencz Csaba reméli, hogy idén is a hazai mezőny mellett népes lesz a magyarországi pilóták tábora is.

Kétszer kelnek át a Hargitán
A Hargita Rali idei szelektívjei megegyeznek a tavalyi kiírásban szereplő pályákkal. A verseny a hazai ralibajnokság egyik leghosszabb szelektívjével kezdődik el július 12-én délután fél négykor, a Bucsin szakasz rajtja Parajdon lesz és Borzont előtt ér véget, a 29 kilométeres gyorsasági során nyugati irányból kelet felé „másszák” meg a pilóták a Hargita-hegységet. A Libán nevet viselő szelektív a Gyergyói-medencében lesz, majd 12 kilométert követően ezúttal keletről délnyugati irányba kelnek át a Hargitán a pilóták és érnek vissza Székelyudvarhelyre.
Július 12-én, péntek este háromnegyed hétkor rajtol az első versenyautó a néhai Hargita Rali szervezőjéről elnevezett Dietrich Árpád szuperszpeciálon, amelynek ezúttal is Székelyudvarhely központja ad otthont.
– A szuperszpeciál a leglátványosabb szakasza egy ralinak. A korábbi években Székelyudvarhelyen több helyszínen is zajlott gyorsasági szakasz, ám tavaly a szelektívet bevittük a város központjába, ez pedig remek ötletnek bizonyult. Amellett, hogy a város forgalmát a központot leszámítva nem állítottuk fejre, sokkal több nézőt vonzott a szelektív, mint az előző években. És más versenyhelyszínek szuperszpeciáljával ellentétben, nálunk a városi szakaszra kilátogató nézők nem szivárogtak el, hanem az utolsó autó száguldását is megvárták és drukkoltak a pilótáknak. Máshol sajnos ez nem így történik – mondta a szervező Maxx Racing vezetője. Ferencz Csaba hozzátette, a szuperszpeciál elhelyezkedése nézőbarát, amelyhez közel van a szervizpark is.
A szervizpark idén is a Kossuth Lajos utcában lesz, a szuperszpeciál rajtját a Kossuth és a Városháza tér találkozásánál alakítják ki. A pilóták innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével a körforgalomnál a Tamási Áron utcába fordulnak, majd a Mihail Kogălniceanu utcában a Művelődési Ház mögött fordulnak vissza. Az autósok a Tamási utcán haladva a Barátok templománál balra fordulnak, innen a Vár, a Petőfi Sándor és a Tomcsa Sándor utcák érintésével újra a Küküllő szálló mögötti körforgalomhoz érnek, a szakasz pedig a Sziget utcában ér véget.
A verseny második napján, szombaton, július 13-án egy három szakaszból álló hurkot kell teljesítsen a mezőny: a Patakfalva (6,44 km), Homoródszentpál (6,27 km) és Lövéte (13,73 km) szelektíveket. Mindhárom szakasz része volt a Hargita Rali előző évi kiírásainak is.
Újdonságként a főszervező elmondta, idén megpróbálják jobban óvni az utakat a verseny alatt.
– Tavaly a kanyarlevágásokat megelőzendő, használt gumiabroncsokat helyeztünk ki a szelektíveken, de sajnos többet elmozgattak, néhánynak pedig nyoma veszett már a pályabejárások előtt. Idén pedig szalmabálákat fogunk kihelyezni a kanyarok belső ívét szegélyező útpadkákra, remélem, hogy a háromszáz kilós szalmahengerek ezúttal nem „gördülnek” el helyeikről – mondta a Maxx Racing vezetője. Ferencz Csaba hozzátette, a Libán és a Lövéte szakaszokon egyaránt tíz, míg a Patakfalva és a Homoródszentpál szelektíveken 17-17 bálát helyeznek ki. – Mivel a pályabejárás alatt ezeknek a báláknak a helyén kell lenniük, július 8-án és 9-én helyezzük őket ki az utak mentén. Éppen ezért, akik a rali hetén, július 8. és 12. között a 138-as megyei úton Gyergyóalfalu és Zeteváralja, a 131-es megyei úton Patakfalva és Homoródszentmárton, valamint Homoródszentpál és a 132-es megyei úton Karácsonyfalváig, illetve a Lövéte–Kirulyfürdő–Kalibáskő közötti 29-es községi úton közlekedik, az óvatosan vezessen, hiszen a bálák reményeink szerint már ki lesznek helyezve – nyilatkozta lapunknak a Maxx Racing vezetője.

Népes mezőnyre számít
Ferencz Csaba a bízik abban, hogy népes és erős mezőny lesz a 27. Hargita Ralin.
– A verseny időpontjának kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy sem más nemzetközi, sem magyar bajnoki futam ne legyen július 12. és 14. között. Romániában népszerűbbek az aszfaltutakon zajló versenyek, mint a murvaborításon zajló viadalok, így arra számítunk, hogy sokan neveznek majd belföldről. De várjuk a magyarországi pilótákat is – mondta Ferencz Csaba.
A Maxx Racing 2014 óta szervezi a Hargita Ralit, Kelő-Gere László „Latyak” mind az öt kiíráson elindult, rá most is számít Ferencz Csaba.
– Magyarországról több nevezőre is számítunk, hiszen azok a pilóták, akik már versenyeztek Székelyföldön, jó hírünket keltették. Tavaly nyolcvan páros indult a Hargita Ralin, ebből hat volt magyarországi versenyző. Ugyanakkor volt két első versenyes csíkszeredai pilótánk is a rali-2-ben Csató Roland és Fazakas Erik Zsolt révén. Csató az A1 kategóriát megnyerte, Fazakas az A3 kategóriában a harmadik lett, de ne feledkezzünk el a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre párosról sem, akik a rali-ob-ben két kategóriagyőzelemmel zárták tavaly a Hargita Ralit – mondta a verseny főszervezője, Ferencz Csaba.
A Hargita Rali nem csak az országos bajnokságban, haem a hazai másodosztályban – a rali2-ben – és a veterán autók országos pontvadászatába is számít, így nyolcvan párosban maximalizálta a szervező a résztvevők számát. Magyarországról már több pilóta is érdeklődött a Maxx Racingnél a versenyről, a nevezési határidő július 5-én jár le.
– 2017-ben hatvannégy, tavaly már nyolcvan páros indult a Hargita Ralin, és ugyanennyire számítunk idén is – mondta Ferencz Csaba.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb