Nincs új a nap alatt…

Hőszigetelés – 2018

465

A tömbházlakások energetikai teljesítménye fokozására vonatkozóan van egy hatályos jogszabály, nevezetesen a 2011/158-as törvénnyel jóváhagyott, utólag többször is módosított és kiegészített 2009/18-as sürgősségi kormányrendelet. Ennek alapján dolgozzák ki az ilyen jellegű országos programokat, akárcsak azokat a miniszteri rendeleteket, amelyek révén az éves országos programot, valamint annak az állami költségvetésből történő társfinanszírozását jóváhagyják. Sajnos az utóbbi két esztendő során a szóban forgó országos program gyakorlatba ültetése több mint nehézkesen haladt, azaz egyes előirányzatokat nem sikerült teljesíteni.

A Hargita utcai tömbházsort záró épületet is szigetelik Fotó: László F. Csaba

A múlt esztendei országos programra vonatkozóan az azt jóváhagyó 2017/2822-es régiófejlesztési-közigazgatási és európai alapokért felelős miniszteri rendelet a Hivatalos Közlöny május 10-i számában jelent meg. Abban a rendeletben, pontosabban annak mellékletében az ország 28 különböző települése szerepelt, köztük megyénkből Borszék, Csíkszereda és Maroshévíz.

Döcögősen
A névjegyzéket áttanulmányozva arra a következtetésre juthattunk, hogy a szóban forgó rendeletben olyan települések, illetve tömbházak is szerepeltek, amelyek esetében a munkálatokat a megelőző esztendőben megjelent tárcavetői rendelettel hagyták jóvá. A dolgok ilyenszerű alakulásából az volt kikövetkeztethető, hogy a 2016-os esztendei országos programot csak részben sikerült teljesíteni, s ez a megállapítás megyénk esetében is érvényes volt.
A kivitelezés a tavaly sem úgy alakult, ahogy kellett volna, s ennek okán október 24-én megjelent a szaktárca ama 2017/6394-es rendelete, amely révén helyettesítették a májusi rendelet mellékletét, majd december 14-én egy újabb miniszteri rendelet, a 2017/7067-es, amely mellékletében már csak 22 település szerepelt, a kiutalt pénzalap pedig 20 millió lejről 10,5 millió lejre csökkent. Borszék esetében 93 502 lejről 67 720 lejre, Csíkszereda esetében pedig 308 780 lejről 92 107 lejre.
Eltelt néhány nap, és december 19-én megszületett a 2017/7195-ös miniszteri rendelet, amely ismét módosította a listát, a települések száma 19-re csökkenve, az országos szinten az állami költségvetésből kiutalt pénzalap pedig 8 millió lejre zsugorodott. (Amúgy ennek a rendeletnek az előírásai nem érintették a megyénkbeli munkálatokat.)

Csak Csíkszereda…
Túl a miniszteri rendelet gyakori módosításán: számos település esetében a munkálatokat a múlt esztendő végére nem sikerült befejezni. Most úgy tűnik, hogy az idei program csak részben új program, mert nem egy település esetében ugyanazok a munkálatok szerepelnek, mint a tavalyi programban. A Hivatalos Közlöny április 2-i számában jelent meg a régiófejlesztési és közigazgatási miniszternek ama 208/2544-es rendelete, amellyel jóváhagyta a 2018-as esztendőben finanszírozott hőszigetelési országos programot. Annak 1-es számú mellékletében szerepelnek azok a költségvetési kiutalások, amelyek a programban szereplő 22 területi-közigazgatási egységet megilletik.
Országos szinten a kiutalt pénzalap értéke 18 millió lej, ebből legtöbb, több mint 4,7 millió lej Bukarest 2-es kerületét illeti meg, azt követi közel 3 millió lejjel az 5-ös kerület és közel 2,5 millió lejjel Ilfov megye.
A listán megyénkből egyetlen település szerepel, nevezetesen Csíkszereda municípium közel 200 ezer lej értékű költségvetési kiutalással. Két olyan tömbházról van szó, amelyek tavaly is rajta voltak a névjegyzéken, nevezetesen a Brassói út 6. szám alatt található 6 lakrészes tömbház, illetve a Hargita utca 11. szám alatt található 9 lakrészes tömbház. Merjük remélni, hogy a jövő esztendei országos programban már nem fog szerepelni ez a két csíkszeredai tömbház, azaz sor kerülhet a rég vajúdó munkálatok elvégzésére.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek