Nincs már érintetlen megye: Etédi férfi az első fertőzött

186

Hargita megyében is megjelent a koronavírus. Egy, a közelmúltban Franciaországból hazatért, etédi férfi tesztje lett pozitív. Ő az első a megyében, akinél kimutatták a kórt. A tegnap délutáni adatközlés szerint 2738-an fertőződtek eddig a COVID–19 vírussal az országban. 267 személyt gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedték a kórházból.

Fotó: Freepik.com

Az ország területén 2738 személynél mutatták ki eddig a koronavírus-fertőzést – közölte tegnap a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A legutóbbi jelentés óta 278 új esetet jegyeztek.
A fertőzöttek közül 267-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 58-at Temes megyében, 91-et Bukarestben, 23-at Krassó-Szörény, 8-at Dolj, 20-at Prahova, 13-at Konstanca, 28-at Iaşi, 8-at Kolozs, 5-öt Brassó, 5-öt Galac, 2-t Bihar, 2-t Argeş és egyet-egyet Brăila, Maros, Neamţ és Fehér megyében. Jelenleg 78 beteget ápolnak az intenzív osztályon.
Lapzártánkig 114 halálos áldozata volt a koronavírusnak az országban.

Megyénkben is kimutatták a kórt
Pozitív lett a koronavírus-tesztje egy Franciaországból hazatért, Hargita megyei férfinak. Ő az első a megyében, akinél igazolták a fertőzést – tájékoztatott tegnap a prefektusi hivatal.
A férfi március 23-án jött haza Franciaországból, lakhelyi elkülönítésben volt, szerdán vettek mintát tőle, és csütörtökön pozitív lett a teszteredmény. A pácienst beutalták az udvarhelyi városi kórház fertőző osztályára és orvosi megfigyelés alatt tartják.
A megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani vizsgálatot indított – jegyzi még meg a közlemény.
A tegnap déli adatközlés szerint Hargita megyében 157 személy van intézményesített karanténban, 20 személy időközben elhagyhatta a karantént, házi elkülönítésben van 1713 személy, 1875-en elhagyhatták a házi vesztegzárat is. A karanténközpontokban 582 ágy áll az esetleges betegek rendelkezésére.

Növelnék a tesztelési kapacitást
Több mint 28 ezer korona­vírustesztet végeztek el eddig országszerte – közölte tegnap a Stratégiai Kommuni­kációs Csoport (GCS).
A GCS szerint a hatóságok célja, hogy új valós idejű PCR-gépek vásárlásával, valamint további személyzet kiképzésével tovább növeljék a napi tesztelési kapacitást.
A teljes egészségügyi személyzetet védőfelszereléssel kell ellátni és le kell tesztelni koronavírusra – jelentette ki tegnap Gheorghe Borcean. A Román Orvosi Kamara elnöke hozzátette: a tesztelést szabályos időközönként meg kell ismételni, függetlenül attól, hogy az orvosnak, asszisztensnek vannak-e tünetei, vagy hogy vizsgált-e koronavírusfertőzés-gyanús pácienst. Borcean szerint elfogadhatatlan, hogy az „első vonalban” küzdő egészségügyi személyzetnek a mai napig nincs megfelelő védőfelszerelése. Ez az oka annak, hogy a koronavírus-fertőzöttek 10 százaléka orvos vagy más egészségügyi szakember. Az elnök azt mondta, az orvosoknak a válság ideje alatt is megfelelő munkakörülményeket kell biztosítani, és meg kell teremteni a lehetőséget, hogy szünetet tartsanak a műszakok között. Borcean kifejtette: el kell végezni az összes diagnosztizáló tesztet, hogy ismerni lehessen a fertőzöttek valós számát, hogy annak függvényében lehessen eljárni.
– A járvány nem áll le, ha nem akadályozzuk meg az új fertőzéseket. A vizsgálatok elvégzésének jelenlegi nehézségeit ismerve szükségesnek tartjuk, hogy ezek elsősorban a kórházak alkalmazottjaira és pácienseire, az állami biztonsági erőkre, valamint a különleges kockázatú területeken dolgozókra összpontosítsanak – hangsúlyozta a kamara elnöke.

Segítséget kérnek a mentőállomások
Hargita megyében jellemző, hogy a mentősök otthon mossák ki szolgálati ruháikat, mivel a munkapontokról hiányzik az ehhez szükséges alapvető eszköz – tájékoztatott az Erdély Mentőcsoport csíkszéki fiókja. Mint írják, amellett, hogy ez nem higiénikus, a mostani járványra való tekintettel nemcsak a mentősök számára veszélyes, hanem a mentésre szorulók és családjaik egészségére is. Éppen ezért az Erdély Mentőcsoport a közösség segítségét kéri, hogy a jövőben a mentődolgozók ruháinak tisztítására gépeket tudjanak vásárolni.
– Hargita megyében a csíkszeredai főszékhely mellett még 16 munkaponton teljesítenek szolgálatot kollégáink. Fontos a munkatársak tevékenységét biztonságosabbá tenni, hisz azzal is csökkenthetik a fertőzések további terjedését, hogy a műszak végén ki tudják mosni a ruháikat. Minden erre a célra érkező felajánlást, anyagi támogatást köszönünk szépen! – olvasható az Erdély Mentőcsoport közleményében. A felajánlásokat a következő elérhetőségeken várják: telefonszám: 0737–420020, e-mail-cím: transylvaniarescue@ya­hoo­.com, bank­számlaszám: RO51­BTRL­RON­CRT02460­14601–TRAN­SILVANIA BANK.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek