Nincs lényegi változás

86

Köztudott, hogy minden esztendő decemberének második vasárnapjától kezdődően Európa majd mindegyik országában új vasúti menetrend lép érvénybe. Ezek szerint az új menetrend december 10-re, azaz vasárnapra virradóan lép érvénybe, és 2018. december 8-cal bezárólag lesz hatályos. Amúgy az új menetrend a vasútállomások jegypénztárainál megvásárolható, de a vasúti utazással kapcsolatos információk lekérhetők a www.infofer.ro honlapról is.

Lényegi változás nem következett be a megyénken is áthaladó belföldi és külföldi vonatok menetrendje tekintetében. Nem szűnt meg egyetlen járat sem, de nem is gyarapodott azok száma. A menetrendben az indulási, illetve az érkezési időpontok tekintetében is csak néhány perces (legfeljebb 5-6 perces) változás következett be. Ennek okán ebben a periódusban ajánlatos az eddigieknél néhány perccel hamarabb kiérkezni a vasútállomásra vagy előzetesen telefonon érdeklődni (Csíkszereda esetében a 0266–315102-es hívószámon van állandó szolgálat). Hangsúlyozandó, hogy a nemzetközi vonatok, a Korona, illetve a Hargita esetében sem következett be lényeges változás. (Így például Brassóból a Hargita gyorsvonat az eddigi 8:43 helyett 8:35-kor érkezik, a Korona az eddigi 20:21 helyett 20:26-kor.) Érdemes viszont megemlíteni azt, hogy a Koronának vasárnaptól kezdődően nem lesz hálófülkés kocsija, csak fekvőkocsija, a Hargita pedig ezentúl „nélkülözni fogja” az étkezőkocsit. (Ez azért következett be, mert az anyaországi Utasellátó Rt.-nél költségcsökkentési szándékkal racionalizálási és átszervezési intézkedésekre került sor.)
Az új menetrendből az is kiderül, hogy a nyári turistaszezonban továbbra is közlekedni fog a tengerpartra megyénket is érintő gyorsvonat, nevezetesen június 10. és szeptember 10. között. Meg kell említenünk azt is, hogy a Jászváros és Brassó, illetve Brassó és Jászváros között közlekedő 1541, illetve 1540-es gyorsvonat 2018. június 9. és 2018. szeptember 9. között nem fog közlekedni, ilyenképpen pedig a délelőtti órákban Csíkszeredából Brassóba vonattal a szóban forgó időszakban majd nem lehet eljutni. (Egyébként az 1541-es 11.33-kor indul Csíkszeredából és 13.17-kor érkezik Brassóba, az 1540-es pedig Brassóból 14.10-kor indul és 15.56-kor érkezik Csíkszeredába.)

Hecser Zoltán

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.