2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Nincs invázió, csak szomjasak a darazsak

„Darázsinvázióra” panaszkodnak sokan idén nyáron, és hogy van valami igazság abban, amit állítanak, bárki meggyőződhet, ha leül egy pohár üdítőre, egy gyümölcslére valahol a szabadban. A szakemberek azt mondják, nem több a darázs, mint máskor, csak éppen keresik az innivalót.

 

[dropcapdarazs]É[/dropcap]n is hallottam, hogy elszaporodott darazsakról szólnak a hírek, de semmiféle, szakemberek által végzett, tudományos felmérés nem igazolja azt, hogy idén több volna a darázs, mint más években. Éppen az a helyzet, mint a medvékkel: évek óta mondják, hogy egyre több a medve, holott lehet, hogy csak a medveészlelés több – nyilatkozta lapunknak a jelenség kapcsán a kolozsvári Markó Bálint biológus, a rovarok jó ismerője. Állítása szerint a hosszan tartó meleg és száraz idő számlájára írható, hogy ezen a nyáron gyakran meggyűlik a bajunk a darazsakkal. – Ahogy a méheknek, úgy a darazsaknak sem jó a száraz időszak. Ilyenkor nagyobb a nedvességigényük, ezért jelennek meg az általunk nedvesen tartott helyeken: a konyhákban, az öntözött területeken, netán az asztalainkon, ahol valamit iszunk vagy eszünk – magyarázta a szakember.

Hajlakk volt a megoldás
– Rengeteg van – mondta a csíkszeredai piacon gyümölcsöt áruló nő, mikor azt kérdezzük, hogy bírnak-e a darazsakkal. – Gyűlnek a gyümölcs illatára, de remélem, most már megfogyatkoznak, ha jön az eső, a lehűlés – tette hozzá.
– Befészkeltek a házunk cserepei alá. Úgy tűnik, jóval nagyobb darazsak, mint amilyeneket eddig ismertem – közölte egyik csíkszeredai olvasónk, aki, állítása szerint, napokig próbálkozott különböző módszerekkel, hogy eltávolítsa a hívatlan „lakókat”. – Lehetetlenség volt leülni, megállni a ház mellett, mert egy alig kétcentis lyukon tódultak ki a darazsak a tető alól. Próbálkoztunk füstölővel, valaki ajánlotta, hogy tömény rovarirtó szert fecskendezzünk be a cserép alá, de már-már azt hittük, kénytelenek leszünk megbontani a cserepeket, hogy hozzáférjünk a fészekhez és kiirtsuk. Aztán a hajlakk lett a megoldás. Befújtuk és összeragadt tőle a szárnyuk, így, egy hosszú pálcával benyúlva, a fészket is le tudtuk verni – osztotta meg velünk a darázsirtás történetét.

Van profi megoldás is
A forró száraz nyárban nemcsak a darazsak, a legyek is inkább zavarják az embereket. Ám lényeges különbség van a legyek, illetve a darazsak távoltartási módozatai között, hiszen míg a légy mindenre rászáll, ami édes, a darázsról ez nem mondható el, az csak bizonyos anyagokat kedvel.
– Ha leülünk a szabadban, azonnal jönnek, mert ahol mi vagyunk, ott sok a számukra csábító illat: a parfüm, az élelmiszer, az ital illata. Élelmet, folyadékot keresnek. Ráadásul, ha támadást érzékelnek, azonnal még többen jönnek – mondja Biblia Emőke, egy rovarirtással is foglalkozó szakcég képviselője. – A darazsakat sokkal körülményesebb irtani, mint a legyeket. Esetükben igazából a fészekirtás a megoldás, de a fészküket gyakran igen nehéz megtalálni – teszi hozzá. Azt állítja, idén sokan keresték őket a darazsak miatt. Főleg olyanok, akik a szabadban dolgoznak valamilyen édességgel: például kürtőskalácsot vagy lángost sütnek. – Mivel nagy volt az igény, kénytelenek voltunk ezzel is foglalkozni, holott eddig csak a fészekirtás szerepelt a szolgáltatásaink között. De a darazsak ellen nem működik a klasszikus „befújás”, amit a legyek ellen alkalmazunk. Ezért most Magyarországról rendeltünk speciális csapdát, amely olyan feromonokat tartalmaz, amelyek vonzzák a darazsakat, így csapdába lehet őket csalni – magyarázza.
Azt mondja, a darázs és méh csípése között is van egy lényeges eltérés. A darázs csípése lúgos, tehát savas anyaggal – ecettel, citromlével – érdemes kezelni, míg a méhé savas, tehát például a szódabikarbóna hatásos rá. Ám mivel e rovarok csípése gyakran válthat ki allergiás reakciót, ha ennek veszélye fennáll, indokolt orvoshoz fordulni.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Gazdag programkínálat

Így hozta a szükség

Vereséggel zárt túra