Nézőpont kérdése

77

Úgy tekintem, hogy én nyertem – jelentette be egy alkalommal kártyapartnerem a barátainkkal lejátszott, vesztes kártyaparti után. Határozott kijelentését arra alapozta, hogy másképp is lehetett volna értelmezni az előzetesen közösen lefektetett szabályt. A kijelentés mit sem változtatott a parti állásán, a játékosok rangsorán, s pláne a nyereményen nem, mert sem pénzben, sem babszemekben, sem gyufaszálban nem játszunk, a magunk szórakoztatására listát készítettünk az elért pozitív vagy negatív pontszámokról. De derültséget azért okozott partnerem kinyilatkoztatása.
Ez az apró történet jutott eszembe tegnap a képviselőházban történtekről szóló híreket olvasva. Az történt ugyanis, hogy a liberális párt köré tömörült ellenzék, kihasználva a kormánykoalíciót alkotó pártok több képviselőjének hiányzását, no meg azt, hogy a kormánypárt néhány képviselője átült az ellenzék padsorába, szavazás alá bocsátották Liviu Dragnea házelnök, PSD-pártelnök, valamint a képviselőház PSD-s alelnökei, Florin Iordache és Eugen Nicolicea tisztségéből való felmentését. A PSD-s ülésvezető amellett kardoskodott, hogy csak az őt jelölő frakció kezdeményezheti leváltását, a liberálisok viszont kitartottak eredeti elképzelésük mellett és szavazás alá bocsátották a tisztségviselők felmentését. A végén azt is megállapították, hogy a jelenlévők többsége a leváltás mellett szavazott, s úgy tekintik, hogy Dragneát és két helyettesét leváltották. A PSD-sek azonban úgy tekintették, hogy az ellenzék kezdeményezése nem tartotta tiszteletben a házszabályt, így semmisnek tekintik a szavazás eredményét.
Az ügyben igyekezett megnyilvánulni Viorica Dăncilă kormányfő is, aki brüsszeli – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Corina Crețu biztos társaságában tartott – sajtótájékoztatón: azt mondta, úgy tekinti, nincs veszélyben a kormánytöbbség a parlamentben, így nincs veszélyben kormánya sem. Dragnea nem volt jelen az ellene rendezett történéseken, de nem késlekedett kifejteni véleményét az üggyel kapcsolatban, s nem mulasztotta el a parlamentben történtek felelősségét Klaus Johannis elnök nyakába varrni. Véleménye szerint a Johannis elképzeléseit megvalósító ellenzéki képviselők törvénytelenül, illetve a törvényesség határát súrolva próbálják megkaparintani az állam intézményeit, most éppen a képviselőházat, miként Johannis is „megkaparintotta a szebeni házakat”.
A tegnapi képviselőházi színjáték bizonyára nem volt jó egyébre, mint felmérni a valós erőviszonyokat. Az eredmény pedig azt igazolja, hogy ha nem is billent a mérleg nyelve az ellenzék javára, a kormánykoalíció elveszítette kényelmes többségét.
Bizonyára lesz még folytatása a történéseknek, ugyanis mindkét fél úgy tekinti, hogy ő nyert. Hogy kinek lesz igaza, kiderül hamarosan, de a ddig is úgy tekintem, hogy mindkét fél vesztett. Nézőpont kérdése csupán…

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek