2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Nevet adtak a felújított intézménynek

Remény és összefogás: a gyermekek ezekből merítve tudnak eredményesek lenni a közeljövőben – hangzott el a gyer­gyóalfalvi alszegi óvoda felújításának és névadásának ünnepségén. Az épületet a megyei önkormányzat Kaláka-programjának keretében újították fel, és ebben a szülők hozzáállása is mérvadó volt. 16 gyermek tanul és játszik az óvodában, amelyet ezentúl Bóbitának neveznek.

Lekerült a lepel. Bóbitának hívják az óvodát Fotó: Keresztes Zoltán
Lekerült a lepel. Bóbitának hívják az óvodát Fotó: Keresztes Zoltán

Kisebb műsorral készültek az immár Bóbita óvodába járó gyermekek, és a népviseletbe öltözött kicsik tánca több jelenlévőben is a saját óvodáskori emlékeit idézte fel. Mind a névadás, mind a felújítás nagy megvalósítás az alszegi óvodának – a Manó, a Méhecske, a Mesevár és a Tipetupa után egy újabb óvodának adtak nevet Gyergyóalfaluban.
Az épületben az ajtókat és ablakokat, illetve a termek padlózatát cserélték újra, erre a megyei önkormányzat 17 000 lejt különített el.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke példaértékűnek nevezte az összefogást, majd gratulált Szakács Katalin óvónőnek, amiért nemcsak a gyermekeket oktatja, hanem a szülőket is igyekezett összehozni a jó eredmény érdekében.
– Mindenki azt szeretné, hogy a gyermekei itthon maradjanak, a közélet és a politika legfontosabb feladata pedig az, hogy megteremtse az ehhez szükséges lehetőségeket – fogalmazott a megyeelnök, hozzáfűzve: büszkék kell legyünk a gyermekeinkre, és hinnünk kell bennük.
Barti Tihamér megyei alelnök örömét fejezte ki, hogy Hargita Megye Tanácsának támogatásával több gyergyószéki óvodát is sikerült felújítani az elmúlt években, Gál János, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont igazgatója pedig megjegyezte: örömteli, hogy ugyanolyan eredményt hozott az összefogás, mint a nagyobb közösségeknél.
Gyergyóalfalu polgármestere, Gáll Szabolcs az óvónők munkájára és mindennapos erőfeszítéseik fontosságára hívta fel a figyelmet, majd saját gyermekkorára emlékezve egy gyermekverset is elszavalt a jelenlévőknek.
Az eseményen az új névtáblát is leleplezték, emellett a megyei elöljárók egy székely zászlót ajándékoztak az óvodának.
Az alszegi óvodának otthont adó épületet 1895. október 6-án, 120 évvel ezelőtt szentelték fel a községben. Az épületben 1955-ben kezdődött az óvodai oktatás, emellett több évig iskolai tanórákat is tartottak itt. Az iskolai oktatás 2009-ben szűnt meg végérvényesen, azóta egy vegyes óvodai csoport használja az ingatlant.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb