Nevelőszülőket keresnek

Székelyföldön gyógyuló német fiatalok

1 797

Problémás nyugati kiskorúakat nevelnek Csíkszentgyörgyön, Bikafalván és Kányádon. A Wellenbrecher Alapítvány által működtetett projekt során kiragadják környezetükből a sérült, bántalmazott kamaszokat, és új perspektívákat nyitnak előttük másik országban. Molnár Sándor, a projekt erdélyi koordinátora elmondta: bővítenék a program hatáskö­rét, és további nevelőszülőket vonnának be az „átnevelési projektbe”.

Bajba jutott fiatalokon segítenek Illusztráció: László F. Csaba

A Wellenbrecher Alapítvány munkásságát már megismerhették olvasóink. A szervezet 2010 óta van jelen térségünkben, és segíti a problémás németországi, luxemburgi és belgiumi kamaszok átnevelését, újraszocializálódását. „Száműzetésben vannak itt” – jegyezte meg Molnár Sándor, az alapítvány erdélyi koordinátora.
A falusi környezet igen fontos szempont a bántalmazott, sérült kiskorúak nevelésében, ezért nem véletlen az, hogy megyénkben jelenleg is Csíkszentgyörgyön, Bikafalván és Kányádon tartózkodik egy-egy érintett kiskorú.
– Ezek a fiatalok túlélők, a társadalom tünethordozói. Vannak, akiknek elváltak a szülei, másokat bántalmaztak és kihasználtak. A szeretethiány minden esetben lényeges pont, és fontos azt megjegyezni, hogy nem szállítják külföldre azokat, akik veszélyesek lennének önmagukra és környezetükre – ecsetelte Molnár Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy Lettországban, Lengyelországban, Litvániában, Grúziában, Oroszországban, Ma­gyarországon és Finnországban is működik ez az alternatív nevelési projekt.

A szabályokon múlik minden
Mint kiderült, számos vizsgálat előzi meg a kiskorúak elszállítását. Először is a németországi gyámhatóság megkeresi az erre szakososodott alapítványt vagy céget, a szakemberek ezt követően megfigyelik és megvizsgálják az érintett fiatalt. Ezt követően állítják fel a diagnózist, majd a különböző országok koordinátorai átolvassák az összeállított dossziét. Ha úgy látják, segíteni tudnak az érintett gyereken, elkezdődik az átnevelési folyamat.
– Fontos, hogy a gyermek és a befogadó család passzoljanak egymáshoz. Általános elvárás, hogy a nevelők valamennyire tudjanak németül, de ha az adott gyermek manipulatív és okos, jobb, ha senki nem tud kommunikálni vele. Az első három hónap teljes izolációval jár – közölte a koordinátor, megjegyezve: a kezdeti szabályrendszer és a korlátok megtapasztalása kulcsfontosságú a nevelés során.
– A németországi vezetőség kéthavonta jön ellenőrizni, és én kéthetente megyek ki konzultációra. A gyerekek jellemzően egytől három évig vannak itt. A napsütéses, könnyű időszakokat esősebb, nehezebb időszakok követik, türelmesnek kell lenni velük. Viszont nem kell megijedni sem, józan paraszti ész szerint kell nevelni őket. Ha krízishelyzet alakul ki, eltávolítjuk a gyermeket a befogadó családtól – mutatott rá a koordinátor.

A megyében is alkalmazzák
Megkeresésünkre Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője úgy nyilatkozott: a hazai tapasztalatok is azt mutatják, hogy néhány helyzetben jobb más környezetbe helyezni a problémás fiatalokat.
– Mi nem tudunk olyan távolságokban gondolkodni, mint a Wellenbrecher Alapítvány, de megyén belül alkalmazzuk ezt a példát. Amikor egy sérült gyermeket eltávolítunk a rossz környezetből, és más városba szállítjuk, javulás következik be a viselkedésében – mutatott rá Elekes Zoltán, kiemelve: a hazai gyermekvédelmi hatóság előírására a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság munkatársai véleményezik a potenciális szülőket.

Szeretethiány testközelből
A székelyföldi nevelők közül N. M. nyilatkozott lapunknak. A nevét nem vállaló pedagógus két és fél éve fogadta be a Berlinből érkezett Dominicet.
– Az elején nem volt könnyű. Magaviseleti problémái voltak: agresszivitás, figyelemzavar, iskolakerülés. Nehezen értette meg azt, hogy szabályok vannak, és nem hagyhatja ott a magántanárát. Azt kell hogy mondjam, most kezd beérni a munkám gyümölcse – fogalmazott a nevelő, aki szerint az empátia, a kreativitás, a humor és az őszinteség segített a nehéz időszakokban.
Mint megtudtuk, Dominicet három testvérével együtt elhagyták a szülei. A magukra hagyott gyerekek számos bajba keveredtek, nagyszüleik vették magukhoz őket.
– Rendszeresen utazunk Németországba. Tartjuk a kapcsolatot a rokonaival és a kinevezett gyámjával. A végső cél az, hogy megtalálja a helyét a világban, felkészüljön a nagybetűs életre. Januárban lesz 18 éves, most autószerelő műhelyben gyakorlatozik Székelyudvarhelyen, és naponta két órát dolgozik a farmunkon. Nagyon megváltozott – konstatálta N. M.
Mivel szülei elhagyták, Dominic még egy évet biztosan Székelyföldön tölt. Az előírások szerint felnőtt korukra visszatérnek otthonukba a problémás fiatalok, a berlini fiú esete viszont kivételt képez bizonytalan családi háttere miatt.
– A szülői szeretet hiánya nagyon meglátszott Dominic viselkedésén. Szeretett volna tartozni valakihez, és azért volt kezelhetetlen. Az utóbbi hónapokban már anyának kezdett szólítani, lassan amiatt aggódóm, hogy nehezen szakad majd el tőlem – fogalmazott a nevelő.
A német fiú fél év alatt elsajátította a magyar nyelvet. Addig angolul kommunikált a befogadó családdal. Most már tökéletesen ért és beszél magyarul, lapunknak is nyilatkozott.
– Egy éve gyakorlatozok az autószerelő műhelyben. A főnököm nagyon szigorú, meg kellett tanuljam, hogy minden szerszámot a helyére tegyek vissza. Sokat tanulok, szeretek itt lenni – jelentette ki Dominic, aki azt is megjegyezte, sokkal nyugodtabbnak érzi magát, mint érkezésekor. Hozzáfűzte: nagyon szereti környezetét, és nem szívesen menne vissza Németországba.

Befogadók jelentkezhetnek
Molnár Sándor 2014 óta fogja össze az alapítvány erdélyi tevékenységét, és most bővíteni szeretné a hálózatot. A tervek szerint Hargita és Kovászna megye mellett Szeben megyében is lenne koordinátor, így román és magyar nevelőkhöz egyaránt lehetne vinni a fiatalokat.
Aki jelentkezni szeretne nevelői munkára, annak nem árt a pedagógiai végzettség, de képzést is biztosítanak az érdeklődőknek. A bérezés németországi viszonyoknak megfelelően történik.
– Érdeklődni a 0730–711745-ös telefonszámon lehet. Nem garantálja senki azt, hogy az Erdélyben, Székelyföldön eltöltött néhány év teljesen megváltoztatja a problémás gyermeket, de tény, hogy nyoma marad bennük. Egy láthatatlan hátizsákot visznek el innen, amelyet van, hogy megőriznek, és van, hogy eldobnak maguktól – zárta gondolatait a projekt erdélyi koordinátora.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek