szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Névadója emléke előtt tiszteleg a Megyei Könyvtár

A tudós ferences szerzetes, Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév rendezvényei közé illeszkednek a nevét viselő megyei könyvtár által szervezett programok, vetélkedők. A névadó emléke előtt tisztelegve polihisztor személyét, sokoldalú életművét igyekeznek előtérbe helyezni és megismertetni minden korosztállyal ezen események által.

A Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezése nyomán meghirdetett emlékév során mind felnőtteknek, mind középiskolásoknak is számos rendezvénnyel készült a könyvtár. Ugyanakkor könyvjelzősorozattal tiszteleg névadója emléke előtt. A kétnyelvű sorozat 15 könyvjelzőt tartalmaz, amely Kájoni sokoldalú tudományos és művészeti munkásságát idézi, és az Ádám Gyula fotóművész által készített felvételek díszítik. Ezek a képek a tudós életéhez és munkásságához kapcsolódnak, és rövid ismertetőt is fűztek hozzájuk.
Az emlékév jegyében szervezik meg a hónap során középiskolá­sok számára a Kájoni öröksége elnevezésű vetélkedőt. A versenyre háromtagú csapatok jelentkezését várják a megye középiskoláiból október 5-ig. A csapatok tetszőlegesen alakulhatnak ki, vagyis a csapattagok különböző évfolya­mokból is kikerülhetnek. A vetélkedőt két fordulóban szervezik meg és az első forduló után továbbjutó csapatok vesznek részt a döntőn, amely november 14-én esedékes a könyvtárban. A díjazottak, valamint az összes résztvevő értékes nyereményekkel térhet haza, Hargita Megye Tanácsa, a Romániai Magyar Demokrata Szövetsége és a Communitas Alapítvány támogatásának köszönhetően.
November folyamán várják a munkákat képzőművészeti alkotópályázatukra, amelyre ex librist kell készítsenek a középiskolás diákok. Mivel országos szinten az idei év a könyv éve is, nemcsak Kájoni Jánossal kapcsolatos témában, hanem a könyvnyomtatással kapcsolatos témákat is meg lehet jeleníteni.
Mindezen kívül még számos előadással, programmal és vetélkedővel várják az érdeklődőket, valamint egész évben megtekinthető több, a polihisztorról készült értékes munka a könyvtárban.
A szervezők szerint a sok befektetett munkának a célja, hogy jobban megismertessék a környék lakóival Kájoni személyét, munkáját és mindazt, amit a közösségért tett.
− Nagyon érdekesnek tartom Kájoni életművét, a szívemhez is nőtt. Olyan személyiségről beszélünk, aki ma is példa lehet a fiatalság számára – hangsúlyozta Kelemen Katalin osztályvezető könyvtáros.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb