Népviseletet a csíkvacsárcsi fiataloknak

71

2018. augusztus 6-án 19 órától a csíkvacsárcsi kultúrotthonban adták át a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület által pályázat útján nyert vajdaszentiványi női és férfiviseletek.
Az eseményen Fodor Zoltán, a Vacsárcsi Ifjúsági és Kulturális Egyesület programfelelőse köszöntötte a jelenlévőket és örömét fejezte ki, hogy a helyi ifjúsági tánccsoport tagjának sikerült idén is új népviseleteket készíttetni, valamint biztatta a szervezet fiataljait a további közös munkára és ugyanakkor megköszönte a támogatónak a néptánccsoportnak mind a viselet beszerzésében, mind az oktatás költségeinek fedezésében nyújtott segítséget.
Az eseményen Biró Mária helyi tanácsos, az egyesület elnöke hangsúlyozta az összefogás fontosságát, és azt kívánta a csoport tagjainak, használják minél többször a népviseleteket. Az átadás után a néptánccsoport tagjai felvették az új népviseleteket és Antal Zsolt oktató segítségével folytatták a vajdaszentiványi táncrend elsajátítását.
A Cserevirág Ifjúsági Néptánccsoport 2011 decemberében alakult újra a falu középiskolás diákjaiból. Legfőbb célkitűzései közé tartozik a székely táncok megtanulása, valamint a nép­tánc­hagyományok megőrzése, ápolása és továbbadása. Az elmúlt években sikeresen szerepelt a falunapokon, az Ezer Székely Leány Napján, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozón, valamint a novemberben megrendezett Szent András-napi bálon. A néptánccsoport műsora elmaradhatatlan a csíkvacsárcsi rendezvényeken, de felléptek már több csíki településen, valamint Oroszhegyen és Lövétén is.
Vacsárcsiban még működik a Búzavirág Néptánccsoport, tagjai általános iskolába járnak, valamint a Pöttöm Néptánccsoport, akik óvodások és kisiskolások.
A néptánccsoport oktatója Antal Zsolt, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosa. Az együttes koreográfiái között felcsíki, marosszéki, mezőségi, küküllőmenti és szatmári táncok szerepelnek.

Fodor Zoltán, Csíkvacsárcsi

A viseletek beszerzését, akárcsak a táncoktatást, Hargita Megye Tanácsának támogatása tette lehetővé.
Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.