Népünnepély a nárcisz védelmében

44. Szentegyházi Nárciszfesztivál

426

Gyerekkorunkat, a régi korok emlékét idézi az a népünnepély, amelyet – egy vadvirágra, a nárciszra építve – immár negyvennégy esztendeje szerveznek meg Szentegyházán, felvonultatva a megye tánccsoportjait.

Tánccal és zenével ünnepelnek a nárciszok földjén Fotók: Nagyálmos Ildikó

Napsütéses reggelre ébredtek a szentegyháziak tegnap, aminek kimondottan örült mindenki, hiszen rossz idő esetén a művelődési házban kényszerültek volna megtartani a kulturális programokat. Mint a régi szép időkben, épp olyan ma is a szentegyházi Nárciszfesztivál hangulata, amelyet a Nárciszrétnek nevezett dombon szerveznek meg több mint négy évtizede. Ugyan az említett helyen nem nyílik a védett növény, innen két kilométerre fellelhető.

Tegnap reggel a hagyományőrző néptáncegyüttesek felvonulásával indult a rendezvény, majd a Nárciszréten a fenyőfák árnyékában, pokrócokon ülve követhették figyelemmel a kulturális műsort a helybéliek és vendégeik. A szentegyházi fúvószenekar indította a műsort, majd Molnár Tibor polgármester nyitotta meg a rendezvényt.

– Ki a szabadba, mozogni, felfrissülni, testben-lélekben egészségesebb, jobb, boldogabb emberré válni – idézte egy magyar földrajztudós szavait az elöljáró, miután üdvözölte a helyieket és a testvértelepülések küldötteit, akik a csillagos nárciszok földjére érkeztek tánccal és zenével ünnepelni.

Amint fogalmazott, kiváltságos helyzetben vannak a város lakói, hiszen kevés település büszkélkedhet ezzel a csodálatos vadvirággal, amely nevében minden évben összegyűlnek ünnepelni.
– Úgy vigyázzunk a nárciszra, hogy az unokáink is gyönyörködhessenek benne – hívta fel a figyelmet a polgármester a védett virágra.

A Szentegyházi Hegyimentő Közszolgálat tagjai a nárciszmező felé vezető szakaszon turistaútjelzőket helyeztek el, ezzel is segítve a tájékozódást. Ugyanakkor ezúttal is megszervezték a csoportos látogatást a Nárciszrétre Mihály István környezetvédő szakember vezetésével, aki a vadon élő nárciszokról beszélt a résztvevőknek.
A lacikonyhák, sörsátrak melletti placcon gazdag kulturális műsorral készültek a szervezők. Fellépett a csíkszentdomokosi Elevenek néptánccsoport, a gyergyóditrói Martonka, az orotvai Sóza, a Kék Szivárvány, az újfalvi Ka­tor­zsa, a gyergyóremetei Sirülő, a madéfalvi Dalkör, a látrányi Nép­dalkör, a lövétei Kákvirág, a szentegyházi Hüpürcsös és a veterán néptánccsoport, valamint a balatonboglári Szelence.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek