Népszerűsítik a régi magyar hímzést

Reneszánsz napok

65

Reneszánsz napokat szervez Gyer­gyószentmiklóson a Gránátalma Egyesület a művelődési központtal és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen. Holnap kiállítást nyitnak meg reneszánsz zenével kísérve, pénteken pedig az úrihímzés-kiállításra várják az érdeklődőket, ahol betekinthetnek a régi magyar öltéstechnikák világába is.

Értékes gyűjteményét mutatja be a Gránátalma Egyesület Fotó: Lázár Hajnal

A gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesületnek ko­moly úrihímzés-gyűjteménye van, 140 kiállított darab, valamint még harminc jelenleg készül.
– Ezt a kincset szeretnénk népszerűsíteni, hogy ősanyáink kézügyességének ezt a formáját minél többen megismerjék – mondta el Kisné Portik Irén, az egyesület vezetője, az első Reneszánsz napok ötletgazdája.
Hozzáfűzte, a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémiával közösen szervezik, így Budapestről is érkeznek vendégek: Kósa Klára keramikusművész és Simon Ilona könyvtervező munkáit tekintheti majd meg a közönség, a kiállítást megnyitja dr. Torda Márta, a Magyar Női Unió alelnöke.
A lélek virágai című kiállításra holnap este 6 órai kezdettel várják az érdeklődőket a művelődési központ Karancsi Sándor termébe. A rendezvényen reneszánsz zene is lesz: Szerényi Béla előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója és fia, Szerényi Domokos, valamint a Kanadából érkező Savanya István zenél majd közösen, a helyi Domokos Pál Péter Dalkör pedig szintén reneszánsz dalokat énekel ez alkalommal.
Az esemény második napján a Sándor-házban bárki megtekintheti a Gránátalma Egyesület úrihímzés-kiállítását, az udvaron pedig reneszánsz sátrat állítanak fel, a hímző­asszonyok bemutatják az érdeklődőknek a régi magyar öltéstechnikákat, s a mintákkal kapcsolatosan is szolgálnak érdekes információkkal.
Kisné elmondta azt is, idén kétnapos lesz a rendezvény, de jövőre már más tervek vannak.
– Erdély restaurált reneszánsz kastélyainak muzeológusai kerestek meg azzal, hogy bekapcsolódnának egy ilyen rendezvénysorozatba, s abban egyeztünk meg, hogy jövőre Erdély-szinten meghirdetünk egy reneszánsz hetet vagy hónapot – fogalmazott a szervező.
Megjegyezte, egy ilyen program iránt magyarországi turisztikai irodák is érdeklődést mutatnak, kirándulásokat szerveznének a reneszánsz eseményekre.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek