szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Népszerű volt a méhész- és méznap

Az egészséges méz, a méhek haszna, a szülőföldön való boldogulás – ezek voltak a Gyergyói Családi Méhész- és Méznap meghatározó gondolatai. A havasi méz népszerűsítése mellett ez alkalommal a legfontosabb célja az volt a szervezőknek, hogy a családoknak kínáljanak kikapcsolódási lehetőséget.

Mézlovagokat avattak. Gyarapodnak soraik Fotó: Lázár Hajnal

Nagy volt a nyüzsgés szombaton a Caritas Vidékfejlesztés tangazdaságának udvarán Gyergyószentmiklóson. Ott tartották ugyanis a harmadik Gyergyói Családi Méhész- és Méznapot. Délelőtt a méhészek konferenciára gyűltek össze, a gyermekeknek vetélkedőt szerveztek, délben pedig már a családokat várták a különféle programokra.
A megnyitón Kastal László, a Caritas Vidékfejlesztés gyergyó­szentmiklósi osztályának igazgatója, arról beszélt, hogy nagy kihívás az együttműködés megteremtése a vidék fejlődése érdekében, s éppen azt szolgálja a rendezvény, hogy gazdák és méhészek megtalálják a közös hangot.
A rendezvény fővédnöke, a magyar kormány agrárminisztere, dr. Nagy István nem tudott jelen lenni az eseményen, beszédét a tárca képviseletében dr. Hancsók Szabolcs olvasta fel. Mint mondta, Magyarország mindig a vidéki közösségre támaszkodva tudott megújulni, s ezért tartja fontosnak a kormány, a vidék támogatását.
Magyarország Csíkszeredai Fő­konzulátusának részéről Percze László konzul kiemelte, fontos, hogy a méhészek folytassák munkájukat, őrizzék a hagyományt, hogy a méhészet sikertörténet legyen Székelyföldön.
Nagy Zoltán polgármester arról beszélt, hogy ha megoldást akarunk találni az elvándorlás problémájára, a méhek módjára min­denkinek a maga képességei szerint kell végeznie dolgát a közös­ség érdekében.

A Gyergyói Méhészek Egyesületének elnöke, Bartha Zsolt azt mondta, a gyergyói embernek mindi fontos volt a természet közelsége. A havasi méz különlegességére hívta fel a figyelmet, mint mondta, ezt nem lehet a világ bármely részén megtermelni, viszont nálunk megvannak a feltételek ennek a kincsnek az előállításához.
Az egyházak képviselői mézet áldottak, majd új tagokkal bővült a Gyergyószéki Mézlovagrend: Balla Nóra korábbi mézkirálynőt, dr. Dombay Istvánt, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Gyergyószentmiklósi Kihelyezett Tagozatának igazgatóját és Balázs Sándor méhészt ütötték mézlovaggá. Ugyanakkor dr. Nagy István is lovagi címet kapott.
A nap folyamán voltak gyermekprogramok, megemlékeztek báró Ambrózy Béláról, volt előadás a mézről, méhészetről, a gazdák pedig szakemberektől tudhattak meg hasznos információkat a gazdasátorban. Több méhész is kínálta termékeit az érdeklődőknek, mézkülönlegességeket is kóstolhattak, vásárolhattak a rendezvényre látogatók.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb