Népszerű az önkéntesség Gyergyóalfaluban

68

Hat csapat, 30 diák részvételével szervezett önkéntességről szóló vetélkedőt a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola és az Alfalvi Fiatalokért Egyesület (AFE). A 7–12. osztályos diákok egy hónapig dolgoztak önkéntes-projekteken, ez idő alatt számos karitatív tevékenységet végez­tek a településen. Kiss Arnold tanár, a tevékenység egyik szervezője rámutatott, a projekt során példaértékű hozzáállást mutattak a gyermekek, visszajelzéseik alapján pedig kijelenthető: van jövője az önkéntességnek.

Tevékenységek és képzés az önkéntességről. Érdeklődés
Tevékenységek és képzés az önkéntességről. Érdeklődés

Harminc helyi diák bevonásával, egy hónapig tartott a Konstruktív Önkéntesség elnevezésű projekt Gyer­gyó­alfaluban. A Sövér Elek Szakközépiskola hat csapatba tömörült diákjait úgynevezett mentor irányította a tevékenységek során. A diákok egy általuk kidolgozott munkatervet követve végezték feladataikat, minderről pedig a végén fényképes beszámolót készítettek. A program szervezői vetélkedőről beszélnek, ahol a legügyesebbeket egy hétvégi kirándulással, táborral jutalmazzák.
Sokan idős alfalviakat látogattak meg, süteményt vittek nekik, segítettek a ház körüli munkában, mások már nem használt ruhákat adományoztak a rászorulóknak, de a napközis és az óvodás gyermekek is élvezhették az önkéntes fiatalok segítségét. Egyik csapat színvonalas rendezvénnyel kedveskedett az időseknek, de a projekt során még a remeteként élő Hazug Pistát is meglátogatták a diákok.
Az egyik résztvevő lány elmondta, rendkívül vonzotta a táborozáson való részvétel, közben azonban rájött, hogy nem is ez jelenti számára a legfőbb célt, és a foglalkozások befejeztével is folytatni kívánja az önkéntes tevékenységet.
– A projekt nagyszerű lehetőség volt arra, hogy a diákok különböző szempontból közelítsék meg az élet kérdéseit, elsősorban ez volt a cél – fogalmazott lapunknak Kiss Arnold szervező.
György Botond, az Alfalvi Fiatalokért Egyesület elnöke kifejtette: örömteli, hogy a diákok nem azt mondták, hogy ez szégyen, és manapság már nem divat, hanem legjobb tudásuk szerint igyekeztek segíteni a rászorulókon.
Jelenleg a projekt kiértékelése zajlik, ugyanakkor egy önkéntességről szóló képzésen is részt vesznek a diákok, amelyet Kiss Zsuzsanna iskolapszichológus vezet. A szervezők rámutattak: a pozitív visszajelzéseknek köszönhetően tavasszal is igyekeznek hasonló foglalkozásokat tartani, amelyekre új diákokat is várnak. A projektet Hargita Megye Tanácsa és a gyergyóalfalvi közbirtokosság támogatta.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek