Népművészeti sokadalomra várja látogatóit Gyilkostó

A hagyomány útján

158

Búcsús szentmise, népzene, néptánc és jó hangulat – így foglalható össze a Gyilkostói Népművészeti Sokadalom, amelyet tizenötödik alkalommal szerveznek meg vasárnap. A főszervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ (GYMK) igazgatója, Fórika Sebestyén lapunk érdeklődésére megjegyezte: idén is fontos szempont, hogy a helyi hagyományőrző, illetve néptánccsoportok megmutathassák magukat, újdonságként pedig a Gyimesi táncok elnevezésű programpont szerepel a repertoárban.

A szokásos módon, a Gyilkos-tó partján kézművesvásár­ral kezdődik a rendezvény már a reggeli órákban, 13 órától pedig búcsús szentmisét tartanak a Szent Kristóf-kápolnánál, amelynek ünnepi szónoka idén Tamás Huba székelyudvarhelyi lelkipásztor lesz.
A szentmisét követően ezúttal is megáldják a járműveket, majd a színpadhoz várják az érdeklődőket, ahol népzene- és néptáncgálát tartanak: a Hóvirág, a Katorzsa, a Mocorgók és a Sirülők Néptáncegyüttes mellett a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület, illetve a Gyergyócsomafalvi Citeracsoport is fellép.
17 órától a rendezvény színfoltjaként emlegetett Gyimesi táncok műsorát mutatják be a színpadon. Fellép többek között a Fölszállott a páva tehetségkutatóból ismert Vrencsán Anita és tanára, Vaszi Levente. A talpalávalót a szintén kósteleki Zúgató zenekar húzza, majd ezt követően fél 7-től a Kedves zenekar műsorát hallgathatják az érdeklődők.
A rendezvényen a gyermekek is kikapcsolódhatnak, hiszen néptáncoktatást és különböző kézműves-foglalkozásokat tartanak számukra, 17 órától pedig a HalVirág Bábszínház A kőleves című bábjátékát adja elő a gyermeksátorban.
A szervezők fenntartják a műsorváltozás jogát, ugyanakkor tájékoztatnak, hogy autóbuszjáratokról a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánián lehet érdeklődni.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek