Népi motívumok mai használatban

106

Ünnepi terített asztal, ünnepi öltözet, karácsonyfa áll a kiállítótérben, a használati tárgyak, a díszek mind a Népi motívumok mai használatban címmel meghirdetett többhetes tanfolyamon megszerzett tudást, tapasztalatot szemléltetik. A Hagyományőrzési Forrásközpont programján 16 kézműves vett részt, alkotásaikat január elejéig lehet megtekinteni Székelyudvarhelyen.

Nemesen szép, népiesen nagyszerű. Régi motívumok mai tárgyakon Fotó: Salló Szilárd

Harmadik éve indít a Szé­kely­udvarhelyen műkö­dő Hagyományőr­zési For­rásközpont tanfolyamot a né­pi motívumok mai használati tárgyakon való továbbéltetése céljából. A kézműveseknek, népi mesterségek iránt érdeklődőknek szervezett képzés idén is az ősz folyamán valósult meg Bartos Tünde bútorfestő-néprajzos irányításával. Az elméleti és gyakorlati órákat, tanulmányi kirándulást is magában foglaló kurzuson tíz gyakorlott kézműves vett részt, ugyanakkor idén hat olyan személy is csatlakozott a programhoz, akik szabadidejükben végeznek kézműves tevékenységet. A tanfolyam eredményeként textilből, fából, üvegből készült, stilizált népi motívumokkal díszített használati tárgyak, dekoratív elemek és ruhák születtek, illetve a közös alkotótevékenység során kisebb kézműves termékek, csuhéangyalok, mézeskalács, szalmadíszek is kerültek ki a résztvevők keze alól, a termékek a programot lezáró, karácsonyra hangoló kiállítás díszítőelemeivé váltak. A Hagyományőrzési Forrásközpont egyik termében berendezett, péntek délután megnyitott tárlaton Bartos Tünde bútorfestő, Biró Erzsébet népiesruha-készítő, Geréb Enikő csipkekészítő, Jakab Judit üvegfestő, László Judit üvegfestő, Molnár Ibolya szövő-hímző, Péter Ildikó bútorfestő-hímző, Sándor Erika bútorfestő, Sebestyén Ferenc fafaragó, Takács Gizella szövő-hímző és Todor Zsuzsa bútorfestő alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.
A képzés anyagszükségleti és kiállítási költségeit, illetve a tanulmányút létrejöttét Hargita Megye Tanácsa és a forrásközpont erre a programra elkülönített pénzalapjából fedezték. A tárlat 2018. január 5-ig, hétköznaponként 9.00 és 15.00 óra között látogatható.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek