Népi mesterségeket elevenítenek fel

Kézművestábor Csíkcsobotfalván

160

Különleges hangulatú tábor nyitotta meg kapuit ezen a héten Csíkcsobotfalván, ahol különböző népi mesterségeket elevenítenek fel, illetve adnak tovább a fiatalabb nemzedékeknek. A hiánypótló kezdeményezés kapcsán Antal Imola főszervező hangsúlyozta: igyekeztek olyan jellegű alkotói környezetet teremteni, ahol a különböző mesterségeket fiatal, jó szakemberektől sajátíthatják el a résztvevők.

Izgalmas gyermekfoglalkozások. Szakképzett oktatók adják át a tudást Fotók: László F. Csaba

Virágzik a magyar népművészet és újjáélednek a népi mesterségek a Csíkszeredához tartozó Csíkcsobotfalván, ahol egy hét erejéig megnyitotta kapuit az első kézművestábor. A Csobod Öröksége Egyesület szervezésében, de főként Antal Imola Népművészet Ifjú Mestere-díjas vászonszövő ötletének köszönhetően rendhagyó módon népesült be a tábor helyszínéül szolgáló hagyományos ház és udvara.
Lapunk is ellátogatott Csobot­falvára, ahol holnapig még nagy erőkkel alkotnak a résztvevők: fazekasságot, bőrművességet, bútorfestést, szövést, kályhacsempe-készítést, faművességet és nemezkészítést is tanulhatnak. A gyermekek népi játékokat ismerhetnek meg, de nem marad ki a kötélverés és a különböző énekek, táncok elsajátítása sem.
– Az a célunk, hogy a jelen lévő fiatalok és felnőttek belekóstoljanak a népi mesterségek világába. Úgy látom, hogy mára eléggé felhígultak a mesterségek, és igyekeztünk olyan jellegű alkotói környezetet teremteni, ahol a különböző mesterségeket fiatal, jó szakemberektől sajátíthatják el a résztvevők – közölte Antal Imola főszervező, megjegyezve, a helyi Waldorf-iskola diákjai is résztvevői a programnak. – Az időjárás miatt sajnos beszorultunk a házba, de úgy látom, mindenki alkalmazkodott, nyitottan viszonyulnak a körülményekhez. A hangulat nagyon jó – mondta elégedetten a főszervező, aki a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola volt diákjaként hívta el magyarországi és helyi barátait oktatónak Csobotfalvára.

Korongozás. Csak egyike a tevékenységeknek

A Junior Príma és Népművészet Ifjú Mestere Díjas Győri Balázs a faművesség fortélyait tanítja az érdeklődőknek. Lapunk kérdésére rámutatott: a fiatalokkal a legnehezebb dolgozni, mivel nagy kihívás lekötni a figyelmüket. Hozzáfűzte: felnőttek is érdeklődtek a rendhagyó oktatás iránt, akikkel fogasokat, utcatáblákat, címereket készítenek.
– A motívumrendszer és a formavilág tisztázása nagyon fontos, enélkül nem lehet elkezdeni a fafaragást. Úgy látom, mindenki elszánt és el akarja érni a célját, ügyesen dolgoznak a résztvevők – fejtette ki Győri Balázs.
A hiánypótló táborban Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója is tiszteletét tette, aki a Hargita Népének kiemelte: a csobotfalvi hagyományőrzők sokat tettek a közösségért.
– Magyarország legjobb népművészeti iskolájának diákjai mutatják be a mesterségeket, és úgy gondolom, hogy ezt a kezdeményezést támogatni kell! Nagyon jó példa arra, hogy a megszerzett tudást hogyan kell hazahozni és itthon kamatoztatni. A kézműves foglalkozásokban nagy jövő van – mondta Ferencz Angéla.

A csobotfalvi kézművestábor támogatói a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek