Népi hagyományok az óvodai oktatásban

Képzés óvónőknek

140

Több mint harminc óvónő tanulja a héten Gyergyószentmiklóson, hogy mindennapi munkájuk so­rán miként alkalmazhatják a néphagyományokat. Az ingyenes képzésen a városból és a környékbeli községekből érkezett óvodapedagógusok vesznek részt, a Fogarasy Mihály Általános Iskolában.

A magyar kormány támogatásával indult Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként kiemelt figyelmet kap az óvodapedagógusok szakmai-módszertani továbbképzése is. Ezért a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) vezetésével akkreditált tanfolyamokat kínálnak az érdeklődő pedagógusoknak.
Az ingyenes képzéseket Erdély több településén, több időpontban szervezik. Gyergyószentmiklóson ezen a héten tartanak képzéseket, a megnyitó tegnap volt.
Lázár Nóra, a házigazda Fo­garasy Mihály Általános Iskola igazgatóhelyettese elmondta: 34 Gyergyó vidéki és két Maros megyei pedagógus jelezte részvételi szándékát, és hasznos ismeretszerzést kívánt mindannyiuknak a szombatig tartó foglalkozások alkalmával.
Benkő Éva Sepsiszentgyörgyről érkezett oktató a Hargita Népe kérdésére elmondta: a program célul tűzte ki az óvodapedagógusok ismereteinek bővítését a néptánc, népzene, néprajz, kézművesség, és énekes gyermekjátékok területén, azt szeretnék nekik bemutatni, miképpen ültethetik ezeket gyakorlatba a mindennapi oktatásban.
– Népi szokások, játékok, táncok újrafogalmazása történik pedagógiai szempontból – fogalmazott a szakember. Hozzátette, 10 évvel ezelőtt civil kezdeményezésre indult ez a program, s az évek során annyira jók voltak a visszajelzések, hogy a pedagógusok szövetsége is felkarolta, és egy éve sikerült akkreditáltatni a képzést, így már ingyenesen vehetnek részt rajta az érdeklődők.
A megnyitót követően a résztvevők mesét hallgattak, amely bá­torságra, kitartásra buzdított, majd megismerkedhettek népi játékokkal, azok eredetével. A programban szerepel még táncoktatás, a tanultakat pedig táncházban is gyakorolhatják majd a résztvevők, továbbá kézműves-foglalkozásokon különböző technikák alkalmazásában szerezhetnek jártasságot az óvónők.
A hatvanórás képzésen való részvétel egyébként 15 kredit­pontot jelent a résztvevőknek.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek