2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Népi értékeink nyomában Hargita és Kovászna megyében

Csodálatos októberi napon, a SPES Alapítvány szervezésében, indult útra a Reménység néptánccsoport Szent­egyházáról, a Gábor Áron Szakközépiskolában tanuló gyerekekkel. Úti célunk Sepsiszentgyörgy volt, ahol immár másodszor találkoztunk barátainkkal, a Váradi Általános Iskola IV. B osztályával. Az osztálytanítók Incze Mária és Szabó Nóra, akik step by step osztályt vezetnek. Székely ruhába öltözve mentünk a találkozásra, hisz a néptánc és népdal hírnökei vagyunk.
Megcsodáltuk a szép régi épületeket, és közösen meglátogattuk a Székelyföldi Vadászmúzeumot is, hisz a Népművészeti Múzeum meglátogatása is közös élmény volt az elmúlt évben. A múzeumban ismereteinket bővítettük a székelyföldi vadászatról és Székelyföld vadállatairól. Feledhetetlen élmény volt a kézműves-foglalkozás is, ahol a Székelyföld egyik vadállata, a népmesék és a tanítómesék egyik szereplője, a vörös róka volt a téma. A szorgos kezek rókafejet készítettek, amit hűtőmágnesként is lehet használni.
A néptánc, népmese és népdalok mellől nem hiányozhatott a székely gasztronómiai különlegesség, a szentegyházi kürtőskalács se, amivel megkínáltuk a vendégfogadóinkat. Tavasszal a Hargita lábánál találkozunk, ahol újra együtt fedezzük fel Székelyföld értékeit.
Természetesen egy napsütéses októberi napon nem maradhatott el a Szent Anna-tó meglátogatása sem. A kanyargós úton nem győztük csodálni a színes őszi ruhákban pompázó fákat. A tóhoz érve igazi kápráztató élmény volt azt látni, ahogy a tarka erdő körülöleli a ritka szépségű tavat. A legendát is elmeséltük, de a földrajzi sajátosságait se felejtettük el megemlíteni és megjegyezni. Tusnádfürdőn a Csukás-tó látogatása bővítette a nap élménytárát.
A Népi értékeink megismerése egy tapasztalatcsere alkalmával nevű programunk a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg, az önrészt pedig a SPES Alapítvány és a szülők biztosították.
A Reménység néptánccsoport és a SPES Alapítvány nevében,

Burus Mária Ella, Szentegyháza

xszentegyhaza

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb