Nép Ügyvédje: nem feltétlen kell kórházba utalni a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket

1 919

A Nép Ügyvédje egy ajánlást fogalmazott meg csütörtökön az egészségügyi miniszternek, hogy vizsgálja felül azt a döntését, amely szerint a tünetmentes koronavírus-fertőzötteket kötelező módon kórházba kell utalni.

Illusztráció Forrás:freepik.com

A Nép Ügyvédje hivatalból indított kivizsgálást, miután brassói irodája jelezte, hogy ezzel kapcsolatos tudósítások jelentek meg a helyi lapokban.

A Nép Ügyvédje szerint az egészségügyi minisztérium túllépi hatáskörét, amennyiben korlátozza az állampolgárok egyéni szabadsághoz való alapjogát, ami a parlament kizárólagos hatásköre.

A Nép Ügyvédje szerint Románián kívül egyetlen Uniós ország sem rendelte el a szükségállapot, vagy a veszélyhelyzet alatt a tünetmentes személyek köztelező kórházba utalását.

A Nép Ügyvédje felhívja a figyelmet, hogy a hazai és a nemzetközi jogszabályok értelmében „egészségügyi beavatkozást csak azt követően lehet eszközölni, hogy az érintett személy a helyzet ismeretének birtokában szabad beleegyezését adta”, és a páciens „saját felelősségére bármikor elutasíthat egy beavatkozást”.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.