Nép, szavazz!

196

Holnap és holnapután népszavazás lesz Romániában. Az, hogy ennek van-e jogosultsága vagy sem, arra most nem térnék ki, mint ahogyan arra sem, hogy mi a kérdés. Hiszen erről hetek óta vitáznak politikusok, szociológusok, civil szervezetek, sőt a közösségi oldalon is minden ötödik bejegyzés erről, a pró és kontra érvekről szól.
Életünk során nem sok alkalommal adódik az a lehetőség, amikor beleszólhatunk a nagypolitikába. Négyévente önkormányzati, hazai és európai parlamenti képviselőket, polgármestereket, államelnököt választunk – már aki veszi a fáradságot és elmegy szavazni. Mert sajnos, kérdéstől, lehetőségtől függetlenül elég sokan távol szoktak maradni a szavazásoktól, választásoktól.
A tartózkodás, a szavazástól távolmaradás a langyos, határozatlan ember magatartása. Az olyané, aki nem tud dönteni. Aki nem mer sem igent, sem nemet mondani még akkor sem, ha döntése titkos. Ő nem fehér, nem fekete, hanem szürke. Gyáva.
Vannak államok, ahol az állampolgári kötelesség – azaz a szavazás – kötelező. És ez nemcsak diktatórikus államokban, hanem demokratikus országokban is. Léteznek olyan helyek, ahol az önkormányzati választásokon a távolmaradásnak az a hátránya, hogy semmilyen kéréssel, beadvánnyal, javaslattal nem fordulhatsz a helyi önkormányzathoz. Nos, ott elmennek választani, és igennel vagy nemmel szavaznak.
Nálunk szokássá vált a távolmaradás. Viszont éppen a távolmaradók tábora lesz a leghangosabb a választások után. „Igen, mert megint az a hülye politikus lett polgármester/megyei tanácselnök/parlamenter/államelnök” – hangzik el legtöbbször a választásokat követően. De arra a kérdésre, hogy miért nem ment el szavazni, a válasz legtöbbször ugyanaz: úgy is tudtam előre, ki fog nyerni! Arra viszont nem gondolt, hogy ha ő, és a hozzá hasonló több ezer/millió elmegy, akkor nem az utált párt kormányoz, nem az általa nem kedvelt személy vezeti a várost vagy a megyét, netán az országot.
A langyos embert nem lehet szeretni, a döntésekben nem vesz részt, de a szája, na az jár. Hétvégén újra lehet választani. A döntés az állampolgár kezében van akár igennel, akár nemmel szavaz. Két döntést kell meghozni és az első a legfontosabb: menj el szavazni. Majd ezután válassz, belátásod szerint.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek