szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nemzetmegtartó és közösségépítő szerep

Bemutatták a Székelyföldi Jég­ko­rong Akadémia (SZJA) és a Sapientia – EMTE által tavaly alapított, székelyföldi közép­iskolások és egyetemisták jégkorongcsapatát, a Sapientia U23-at. Másodsorban több olyan bejelentenivalója volt az akadémia menedzsmentjének, amely abszolút újdonságnak számít.

A Székelyföldi Jégkorong Akadémia 2016-ban azzal a céllal alakult, hogy a székelyföldi gyerekeknek olyan körülményeket teremtsen, ami itthon tartja őket, sportolási lehetőséget biztosít számukra, úgy, hogy közben megfelelő idő jut a tanulmányokra is. A Sapientia U23-as csapat hidat képez az utánpótlás oktatása és a felnőtt jégkorong között. A csapat a tavalyi szezonban játszott a román felnőtt jégkorongbajnokságban, a magyar U20-as bajnokságban, valamint a román kupán. Jelenleg 3 kapus és 21 mezőnyjátékos képviseli a csapatot.
– Sikernek könyvelhetjük el a kezdeményezést, hiszen már az első év után látszanak a szép eredmények. Viszont az első és legfontosabb lépés, hogy elültessük a magot, amire majd a későbbiekben építeni lehet – hangsúlyozta Nagy Attila, az akadémia ügyvezető igazgatója.
A sportolók kizárólag tanulók, tizenkettedikesek és egyetemisták, mert az akadémiánál a legfontosabb a tanulás, hitvallásuk szerint a sportolás mellett az életre is képezik a játékosaikat.
A bemutatót követően sajtótájékoztatót tartott a SZJA, ahol jelen volt Tánczos Barna, a SZJA-t működtető Mens Sana Alapvány elnöke; Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja; Miklóssy Ildikó, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Kar biomérnöki tanszék vezetője; Del Pedrick, a Sapientia U23 kanadai vezetőedzője és Nagy Attila, a SZJA igazgatója.
Tánczos Barna elmondta, hogy a közös hosszú távú projekt egyik része a 2020/2021-es tanévre tervezett sport- és tornatanárképző szak elindítása a Sapientia két oktatási helyszínén.
Tóth László főkonzul hozzátette, hogy a magyar kormány támogatásának mértéke 2010 óta megnőtt. Ez az összes idén tízszerese a 2010-es támogatások összegének. A magyar kormány kiemelt támogatásokat nyújt Székelyföldnek; a támogatás 2014-től kiterjedt a gazdaságfejlesztésre és a sportra is. – Hisszük azt, hogy a sportnak nemzetmegtartó és közösségépítő szerepe van – hangsúlyozta a főkonzul. Tavaly 793 gyermek hokizott a SZJA valamelyik csapatában. A jól működő és fejlődő jégkorongozás biztosítja a székelyföldi utánpótlást.

Edző- és tanárképzés a Sapientián
A Sapientia–EMTE nem titkoltan sporttudományi szakokat indítana. Ha az indítani kívánt szakok megfelelnek az ARACIS követelményeinek, már a 2020/2021-es tanévre meghirdetik a szakokat. Jelenleg is oktatókat keresnek, felvették a kapcsolatot hazai és magyarországi egyetemekkel, azért, hogy minél színvonalasabb oktatásban részesüljenek a sporttudományokat tanuló hallgatók. Csíkszeredában edzőképző szakot, míg Sepsiszentgyörgyön tanárképző szakot fognak indítani – fejtette ki Miklóssy Ildikó tanszékvezető.
Del Pedrick az U23 vezető edzője az elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy az edzéseket és a mérkőzéseket úgy ütemezték be, hogy azok miatt a diákok ne hiányozzanak az iskolából/egyetemről.

Új ligában mérettetnek meg
Nagy Attila, a SZJA igazgatója elmondta, hogy tavaly 65 mérkőzést játszottak, és ez túl soknak bizonyult. Ezért úgy döntöttek, hogy idén a román U20 és a felnőtt bajnokságban fognak csak játszani.
– A sportolók ingatagok ebben a korban, azért fontos, hogy fizikailag és mentálisan is stabilak legyenek – fejtette ki, válaszát folytatva hozzátette, olyan sikeres modellt követnek, amely évente 40 mérkőzést enged csak meg, és nagy hangsúlyt fektet a tanulásra.
Nemrégiben megbeszéléseken vettek részt Szlovákiában, ahol az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (European University Hockey League) fogadta őket a keleti ligában. A tervek szerint legalább három hazai mérkőzést játszanának. A szlovák ligába való bekerülés jó lehetőséget biztosít az országok és egyetemek közti kapcsolatépítésre, ahol fontosnak tartják a sportolók segítését tanulmányaikban – mondta Jaro Straka, az Európai Egyetemi Jégkorong Liga elnöke skype-on keresztül.

Bemutató után nem bírtak a GYHK-val

A csapatbemutatót követően a Sapientia U23-as csapata Csíkkarcfalván fogadta a Gyergyói HK együttesét, akik ellen nem tudták felborítani a papírformát.
Eredmény, román bajnokság: Sapientia U23 – Gyergyói HK 2–12 (0–4, 2–4, 0–4).

A Fraditól is kikaptak
Második magyarországi mérkőzésén is vereséget szenvedett a Brassói Corona a jégkorong Erste Ligában. A Schiller-Vasas SC után vasárnap este a címvédő Ferencváros-Telekom vendégei voltak, akik ellen az első harmadban ugyan még vezettek, de ahogy az idő telt, úgy fogyott el az erejük. A Fradi végül háromgólos győzelmet könyvelhetett el.
Eredmények, vasárnap: Ferencváros-Telekom – Brassói Corona 4–1 (1–1, 2–0, 1–0) /Nagy G. (17.), Fitzgerald (30.), Tóth A. (40.), Tóth R. (49.), illetve Armstrong (14.)/; Dunaújvárosi Acélbikák – Fehérvári Titánok 8–1 (2–0, 4–1, 2–0).
Tegnap este további két mérkőzést rendeztek, amelyen a Schiller Vasas SC a Debreceni DEAC-ot, míg a Fehérvári Titánok a Brassói Coronát fogadták. Mindkét mérkőzés lapzárta után ért véget. Ma egy összecsapást rendeznek, amelyen a Hokiklub Budapest a Ferencváros-Telekomot fogadja 19 órától.

Szőke Zsuzsa

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb