2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Nemzetközivé nőtt rendezvény

Bár országos konferenciát tartott az elmúlt hétvégén a Romániai Bálint Társaság Maros­főn, a részvétel nemzetközi volt – számolt be lapunknak dr. Veress Albert pszichiáter, a társaság alapító elnöke. A rendezvény attól is rendhagyó volt, hogy a népes részvételnek köszönhetően sikerült megtartani a szabályos évi közgyűlést is.

Dr. Veress Albert. Összeforrott Bálint-társaság Fotó: Balázs Áprád
Dr. Veress Albert. Összeforrott Bálint-társaság Fotó: Balázs Áprád

Húsz éve idén először sikerült megtartani a Romániai Bálint Társaság soros éves közgyűlését – eddig kvórum hiányában csak rendkívüli közgyűlésekre volt lehetőség –, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt hétvégén, Marosfőn lezajlott országos konferencián szép számban képviseltették magukat a társaság tagjai, így jelen volt a közgyűléshez szükséges fele plusz egyes taglétszám – tájékoztatta a Hargita Népét dr. Veress Albert csíkszeredai pszichiáter, a Romániai Bálint Társaság alapító elnöke, jelenleg kincstárnoka.
Ez immár a 22. országos konferenciája volt a társaságnak, melyre a hazai tagokon kívül külföldi vendégek is érkeztek, öten Moldáviából, ketten az Amerikai Egyesült Államokból, hárman pedig Magyarországról. Veress doktor szerint ahhoz, hogy a résztvevők száma ilyen magas volt – mintegy 73 személy regisztrált a rendezvényen –, az is hozzájárult, hogy igen színvonalas prezentációkkal jelentkeztek az előadók, így vonzó volt a konferencia kínálata.
A Romániai Bálint Társaság sokszínű, tagjai között vannak orvosok, mérnökök, gyógyszerészek, közgazdászok. Az ország több pontján területi Bálint-csoportok működnek, ezek évente háromszor gyűlnek össze országos rendezvényre. A csíki Bálint-csoport minden hónap harmadik csütörtökén ül össze az Orvosi Kollégium székhelyén. A csoport összetétele szakmától független, a jelenlévők száma változó, általában 8 és 14 között mozog. Veress Albert szerint a csoport nyitott, bárki jelentkezhet, mindenféle előképzés nélkül.

[box type=”shadow” ]A Bálint-csoport módszer kialakítása Bálint Mihály (1896–1970) magyar származású orvos és pszichoanalitikus nevéhez fűződik. A Bálint-csoport a segítő foglalkozás területein dolgozó szakemberek számára kidolgozott esetmegbeszélő csoport, ahol a személyközi kapcsolatok mint elakadási pontok, megterhelő szituációk és érzelmek kerülnek előtérbe. A felmerülő kérdésekre védett környezetben, szabad fantáziával kereshető a megoldás. A Bálint-módszer minden segítő szakmában dolgozó vagy tanuló számára komoly segítséget tud nyújtani, hogy munkájukat eredményesebben végezhessék.[/box]

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb