Nemzetközi versenyen a csíkiak

Aradon folytatódik az országos ralibajnokság

25

Ma kezdődik és holnap ér véget a hazai ralibajnokság második futama, az Arad Rali, amely a román pontvadászat mellett az Európai Rali kupasorozatba is számít. A viadalra hatvanhat páros nevezett, közöttük a hazai pontvadászatban szereplő Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta kettős, míg a Rali-2-ben – azaz a másodosztályban – a Csató Roland és Csikós Sándor duó lesz érdekelt. Az Arad Rali az idény első romániai murvás futama.

Újabb kategóriagyőzelmekre hajt a Teslovan–Cseh páros Fotó: Balázs Attila / Archív

Aradon és környékén rendezik ma és holnap a hazai ralibajnokság második futamát, a verseny a román pontvadászat mellett az Európai Rali-kupa sorozatba is számít. Az Arad Ralira előzetesen hatvanhat páros nevezett, ám annak ellenére, hogy a viadal nemzetközi, kevés külföldi pilóta jelezte részvételét. A magyar Botka Dávid Mesterházi Márkkal az oldalán egy Skoda Fabia R5-tel áll rajthoz, akárcsak a szlovák Kukučka Tomáš, akinek Vejačka Peter navigál, míg a bolgár Geradzsiev Georgi és Kitanov Nikola páros egy Ford Fiesta R2-vel versenyzik. Rajtuk kívül majdnem a teljes romániai mezőny nevezett, többen mindkét sorozatban harcolnak a pontokért.
Csíkszeredából két páros utazott el az aradi viadalra. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros az elmúlt két évben egyaránt az összetett hetedik helyen zárt, tavaly pedig az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában és az 5-ös géposztályban is nyert a csíki kettős, míg 2016-ban az utolsó pontszerző – a tizedik – helyen zártak.
– A kategória- és géposztály­győzelem mellett szeretnénk összetettben is pontozni, a pályabejárások után látva a szakaszokat, nagy küzdelem várható nemcsak az ellenfelekkel, hanem az útviszonyokkal is – nyilatkozta tegnap lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, az első napi szakaszokkal – Szépfalu és Sistaróc – nincs nagy gond, tempósak nagyon, de helyenként vannak tócsák. – Az elmúlt hetekben sokat esett az eső Arad környékén is, ezért a Zarándnádas környéki szelektíven az út talaja nagyon fellazult, puha lett és nagyon csúszik. Az erdő között kanyargó utat egyáltalán nem éri a nap, így esély sincs arra, hogy a burkolat felszáradjon. Sajnos az a mi és sok más pilóta véleménye is, hogy a szombati második átmenetelre nagyon ki lesz sáncolva a nyomvonal, így akkor inkább a biztonságra, mintsem a sebességre fogunk összpontosítani – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, az aradi szuperszpeciál pályája mellett a Konop szakasz az, ahol semmilyen problémát nem észleltek.

Csató Roland készen áll az első murvás versenyére
Az Arad Rali lesz a Csató Roland és Csikós Sándor páros számára az első murva borítású utakon zajló verseny, így a csíki kettős célja a viadal befejezése. A páros az idény első futamán, az Argeș Ralin a Rali-2-ben – a másodosztályú bajnokságban – az összetett nyolcadik helyén zárt, míg az A1 kategóriában a másodikok lettek úgy, hogy sokáig az élen voltak, ám a versenygépük váltója rakoncátlankodott.
– Noha rövid volt a két verseny között az idő, sikerült a Suzuki Ignis Sport váltóját megjavítani, így az autó készen áll az Arad Ralira. Természetesen a felfüggesztésen is állítanunk kellett, illetve a futómű is más, mint egy aszfaltos versenyen – nyilatkozta lapunknak Csató Roland. A fiatal csíki pilóta elmondta, tetszenek számára az aradi pályák, és reméli, hogy nemcsak befejezik a versenyt, hanem pontokkal is gazdagodnak.

Gyorsulnak a Szent Anna-tónál
Holnap és vasárnap rendezik a Szent Anna-tó környékén a hazai másodosztályú hegyibajnokság harmadik és negyedik futamát. A szervező sepsiszentgyörgyi Auto Crono SK és a csíkszeredai Pro Motor-HR közleménye szerint a 113A megyei úton teljes forgalomzár lesz érvényben holnap 11 és 14, valamint 14.30 és 18.30 óra között, vasárnap pedig 9 és 12, valamint 12.30 és 16.30 óra között.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek