péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Nemzetközi Téli Rali

Tizedik alkalommal kerül sor a hétvégén a Kovászna Téli Ralira. A sepsiszentgyörgyi Auto Crono által szervezett eseményre a hazai pilóták mellett magyar, bolgár és francia pilóták is neveztek. Százhuszonhat kilométer lesz a szelektívek összhossza.

Hideg Krisztián címvédésre készül. Eddig ez csak Szabó Gergőnek sikerült Fotó: Dan Strauti

Tíz éve rendezett először Kovászna Téli Ralit a sepsiszentgyörgyi Auto Crono, 2007 óta csak egy alkalommal, 2014-ben szólt közbe az időjárás, abban az évben az olvadás miatt maradt el a viadal. Idén viszont nagyon jók a körülmények, Kommandó környékén óriási a hó, így a szervezők nagy reményekkel várják a viadalt.
A szervezők évek óta ugyanazt a pályát használják Kommandó és Kovászna környékén, idén kétnaposra tervezték a viadalt és két kiírásban várták a nevezőket. Akik csak szombaton akarnak száguldozni, azok egy ralisprinten vesznek részt egy rövidebb távon, ám a nevezett pilóták többsége a kétnapos viadalra voksolt, számukra egy teljes ralit szervez az Auto Crono. A verseny idén is nemzetközi lesz, noha nem szerepel sem a hazai, sem pedig a külföldi versenynaptárakban, így egyetlen bajnokságban sem pontoznak a pilóták. Ennek ellenére a hazai pilóták mellett másik három nemzet versenyzői is indulnak a viadalon.
Eddig Szabó Gergőnek sikerült a címvédés, a magyar pilóta 2012-ben és 2013-ban nyerte meg a Kovászna Téli Ralit, és mivel idén is indul, egyedüliként neki van esélye arra, hogy háromszoros győztes legyen a kovásznai viadalon. Szabón kívül még Cătălin Berarinak sikerült kétszer nyernie a téli versenyen, ő az első viadalon, valamint 2010-ben volt győztes. A tavalyi győztes, Hideg Krisztián arra törekszik, hogy idén is megnyerje a Kovászna Téli Ralit, így második magyarként legyen a viadal címvédője. A hazai pilóták közül sokan vállalták a téli száguldást, igaz, az élmenők közül kevesen neveztek be. A 2011-es győztes Valentin Porcișteanu indul Dinu Dragoș is, tizenegyen Daciával versenyeznek majd, de a Mitsubishik és Subaruk mellett lesz néhány BMW is. A harminchárom nevező közül hét páros Magyarországról érkezik, közöttük van Szabó Gergő, Hideg Krisztián, Kovács Antal – aki Ford Fiesta R5-tel indul –, valamint a BMW-s különítmény, Sipos Zoltán és Kőházi Károly is. A nevezési listán négy bolgár páros is szerepel, közülük egy viszont felvezető biztonsági autó lesz, de a francia Paul Lacombe például egy Dacia Logannal vállalja a hétvégi versenyt.
Ma és holnap a pályabejárások zajlanak, holnap lesz a shakedown, szombaton és vasárnap pedig már élesben száguldoznak a versenyzők.
A Kovászna Téli Rali szombaton kilenc órakor kezdődik, és az első nap 75 versenykilométer vár a résztvevőkre, vasárnap 9 és 15 óra között száguldoznak Kommandó környékén a ralisok, a második nap pedig 51,6 kilométer lesz a szelektívek hossza. A kétnapos viadalon tíz gyorsasági szakaszt teljesítenek majd a pilóták.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb