Nemzetközi projektet mutattak be a partnerrégiók képviselői

102

Spanyolország, Olaszország, Gö­rögország, Szlovénia, Bulgária és Észtország kulturális és természeti örökségeinek digitalizálási lehetőségeiről tartottak előadást a meghívott vendégek tegnap a megyeházán CD-ETA nemzetközi projekt keretében. A bemutatókból kiderült, hogy a kulturális és természeti értékek átültetése a virtuális térbe régiónként különböző fázisban vannak, ennek ellenére minden régió esetében még van hová fejlődni és számos lehetőség adódik, amelyek révén a különböző értékek elérhetővé válhatnak a technika segítségével a jövőben.

Hét ország képviselői osztották meg tapasztalataikat
Hét ország képviselői osztották meg tapasztalataikat

Zonda Erika, Hargita Megye Tanácsa Programok, projektek és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője és a projekt Hargita megyei menedzsere elmondása szerint a jelenlegi, immár harmadik találkozónak köszönhetően a projektben részt vállalók tanulhatnak egymástól, és a digitalizáció révén értékeink könnyebben elérhetővé válnak nemcsak a turisztikai lehetőségeket kihasználva, hanem tudományos munkák elkészítése számára is.
Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke Tamási Áron „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” idézetével köszöntötte a partnerrégiókból érkezett vendégeket. Az alelnök szerint a projekt révén többről van szó értékeink digitalizálásánál.
– Az a fontos, hogy értékeink bemutatásával, ápolásával, és tiszteletben tartásával közelebb kerülhetünk egymáshoz és azon kell dolgozzunk, hogy ezek mentén erősítsük a közös jövőt Európán belül – hangsúlyozta Bíró Barna Botond alelnök.
Hargita megye részéről Kelemen Katalin, a megyei tanács alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár dokumentációs részlegének munkatársa előadásában rámutatott, hogy az intézmény stratégiájában kiemelt szerepet szánnak az online szolgáltatások fejlesztésére, hisz már 2009-től részt vesznek digitalizációs folyamatokban.
Figyelembe véve, hogy a CD ETA projekt a természeti és kulturális értékek digitalizációs folyamatára vonatkozik, a megyei értéktár létrehozásának folyamatát és a Hargita megyei értéktár bizottság munkáját nagyban segíti a Természeti és épített örökség, a Kulturális örökség szakterületeken, valamint részben az Ipari és műszaki megoldások, illetve a Sport és turizmus szakterületeken.
Ez azt jelenti, hogy a megyei értéktárunk létrehozására európai uniós forrásokat tudtunk bevonni, ami nagyban segíti ennek az óriási munkának a megvalósítását.
A Hargita megyei helyi érintettek csoportjának résztvevői is szép számban jelen voltak a műhelymunkán remélve, hogy a szakelőadások által lehetőség nyílik a részükről felmerült kérdések megválaszolására, hisz nagyon fontos, hogy a projektben kidolgozandó, digitalizálásra vonatkozó stratégiák, jó gyakorlatok és alkalmazások úgy legyenek megalkotva, hogy segítsék a Hargita megyei értékek digitalizációját.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek