2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Nemzetközi népviseleti  fotókiállítás

Dávid Botond fotográfus népviseleti fotókiállítása nyílik vasárnap, október 11-én 12 órakor, Székelyudvarhelyen, a Márton Áron téren. Az esemény része a XI. Székelyföld Napok műsorának, illetve annak a Geofolk elnevezésű programnak, amely a világrekord-hitelesítés megszerzését is megcélozta.

Kisné Portik Irén néprajzkutató méltatja a kiállítást, part­nerei Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A Geofolk elnevezésű kezdeményezés működtetői, nevezetesen Dávid Botond székelyudvarhelyi fotográfus a világ 55 országa többségi nemzetének, valamint az ott élő nemzeti kisebbségek népviseleteit bemutató fotókiállítást hozott létre. A jelen kiállítás ezerhétszázat meghaladó egyedi népviseletet tartalmaz. A kiállítás ezen a helyszínen kb. két hétig lesz megtekinthető, majd innen átkerül vagy a városháza, vagy pedig a múzeum udvarára, ahonnan vándorútjára indul.
– Egy impozáns és nagyon vagány installációt tekinthetnek meg a Patkóban, ezerhétszáz népviselettel. Ilyen módszeresen még nem készült ennyire átfogó adatbázis a népviseletekről, ezért új kategóriát építünk fel, amivel megcélozzuk a világrekordot – mondta a fényképek szerzője.
Az eddig lefotózott kétezer népviseletek közé háromszáz nem került be, mert kérdéses az autentikussága. A fotográfus többnyire önköltségen járta be ezeket az országokat, Dél-Amerikától kezdve Indiáig. A népviseletek lefényképezése komoly szervezést igényelt, mára könnyebb dolga van Botondnak, hisz a Geofolk oldalnak már 11 ezer követője van, így sokan megkeresik.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,358RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb