Nemzetközi kulturális projektekre lehet pályázni

51

A Kreatív Európa elnevezésű, az Európai Unió által jóváhagyott, a kulturális, kreatív és audiovizuális ágazatok támogatására irányuló program Kultúra alprogramját ismertette a napokban a megyeházán a Hargita megyei intézmények, civilszerveztek vezetőivel Sorin Enuş, a Romániai Kreatív Európa Iroda tanácsadója.

kulturalis_projektek_HNP_9698_LR
Pályázásra biztatják a kulturális szervezeteket. Pénzzel is besegítenek Fotó: László Róbert

A Kreatív Európa program által a 2014–2020-as idő­szakban az európai kul­túra, mozi, televíziózás, zene, iro­dalom, előadóművészet, kulturális örökség és a kapcsolódó területek megnövekedett, összesen 1,46 milliárd eurós támogatásban részesülnek. A Kreatív Európa Kultúra alprogram támogatja a kulturális és kreatív szervezeteket a transznacionális együttműködésben, és a kulturális művek határokon átívelő áramlását, valamint a kulturális szereplők mobilitását segíti elő, továbbá nemzetközi projektek elindítását, műfordításokat, hálózatokat és platformokat finanszíroz – derült ki a bemutató során. Ehhez a bukaresti székhelyű Romániai Kreatív Európa Iroda ingyenesen nyújt technikai segítséget a pályázni kívánó intézmények számára, valamint hozzájárul a nemzetközi partnerek megtalálásához – mondta Sorin Enuș. A pályázatokat idén október 5-ig kell benyújtani.
Hegedűs Csilla, az RMDSZ Kulturális Főosztályának vezetője elmondta, azért szervezték ezt a találkozót a Kreatív Európa bukaresti csapatával, mert úgy gondolták, fontos, hogy Székelyföldön, Hargita megyében működő civilszervezetek, intézmények első kézből kapjanak információt ar­ról, hogy mit is jelent a pályázáshoz szükséges bátorság. Hozzátette, a kolozsvári székhelyű Transylvania Trust Alapítványt egyelőre az egyetlen olyan erdélyi magyar civilszervezet, amely öt ízben pályázott már sikeresen a Kúltura keretprogramra, több ízben tartottak pályázatíró képzést is ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Szerinte nagyon fontos az, hogy biztonságban érezzék magukat azok, akik pályázni szeretnének, hogy tudják, vannak emberek – akár a bukaresti csapat, vagy a megyei önkormányzat –, akik a hátuk mögött állnak, támogatják őket akár anyagiakban, akár szervezésben, ha kimerészkednek a nemzetközi porondra.
– A sikeres pályázáshoz szükség van arra, hogy nemzetközi partnereket találjunk, hiszen ez feltétele a pályázásnak, illetve egy olyan dologra, ami Székelyföldön nem ismeretlen: összeszorított foggal tudni, hogy mit akarunk, és végigvinni a projektet – nyilatkozta a kulturális főosztály vezetője.
Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke kifejtette, az általa vezetett intézmény és a Hargita Megyei Kulturális Központ már rendelkezik tapasztalattal az európai uniós pályázatok lebonyolításában, és szívesen vállalnak partnerséget azokkal a civilszervezetekkel, intézményekkel, akik pályázni szeretnének a Kreatív Európa programban. Hozzátette, a tapasztalatuk mellett – amennyiben az elképzelés illik a megye kulturális stratégiájába – az el nem számolható költségeket is fedezhetik, vagy az előfinanszírozásban nyújthatnak segítséget.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek