Nemzetközi együttműködés

Téma az emberek és nagyvadak közötti együttélés

175

Második alkalommal látogatott a minap Hargita megyébe egy, a környezeti konfliktusok kezelésében jártas nemzetközi szakértői csapat. A szakértők Hargita Megye Tanácsának székhelyén helyi és regionális szereplőkkel találkoztak és tájékozódtak a barnamedve (Ursus arctos) jelenlétéből eredő konfliktusok és azok kezelésének témájában.

Medvebocsok a balánbányai Medvevisszavadító Központban Fotó: Bereczky Leonardo

A nagyvadak jelenlétének következtében kialakult konfliktuszónákban az Európai Parlament regionális platformok létrehozását támogatja egy, az Európai Bizottság által kötött szerződés révén. A projektet a római székhelyű Alkalmazott Ökológia Intézet (Institute of Applied Ecology, IEA) vezeti különböző európai országok szakembereinek bevonásával. A projekt során kiválasztottak néhány, a konfliktusok által érintett területet, eddig Olaszországból (Trento és Toszkána) és Romániából.
A projekt keretében tartott csíkszeredai találkozón Hargita, Kovászna, Maros, Brassó és Vrancea megyék megyei tanácsainak és környezetvédelmi ügynökségeinek képviselői vettek részt.
Hargita megye részéről a Csíki-medence barnamedve-állományának felmérését célzó mintaprojektet mutatták be, amely Hargita Megye Tanácsa, a Pogány-havas Kistérség Natura 2000-es területekért felelős fiókszervezete és helyi vadászegyesületek együttműködésével valósul meg. Ugyanakkor a különböző megyékből érkező résztvevők bemutatták a nagyvadak jelenléte által a térségükben kialakult konfliktushelyzetet.
Borboly Csaba szerint folytatni kell az egyeztetéseket a felekkel, amíg a kormány képes lesz a nagyragadozókkal való egészséges együttélés megteremtésére. A megyei tanács elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mivel Hargita megyében a legmagasabb a medvepopuláció, szinte naponta történik medvetámadás. Ennek egyik súlyos következménye a megyeelnök szerint az, hogy a félelmen túl, sok esetben a gazdálkodóknak évről évre egyre kevésbé jövedelmező a mezőgazdaság vagy az állattartás.
A résztvevők által megbeszélt témák érintették a vadászatot és beavatkozást mint lehetséges kezelési és kármegelőzési eszközöket, a kárpótlási rendszer bevezetésének szükségességét, a beavatkozásokra vonatkozó döntéshozás térségi intézményi szinten való megvalósulásának célszerűségét, valamint regionális szintű közös tevékenységi területek azonosítását a helyi kulcsszereplők bevonásával.
Az emberek és nagyvadak közötti együttélésért létrehozandó regionális platform helyszínének kiválasztása érdekében a szakértői csoport további találkozók szervezését tervezi a jövőben.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.