Nemzetiségek fesztiválja a hétvégén

Borszéki Bogrács Feszt

255

Borszék – nagyobb léptékben pedig Erdély – többnemezetiségi jellegére alapozva szervezik meg hétvégén az üdülőváros népszerűnek ígérkező bográcsfesztiválját. A szervezők a kultúra, a könnyűzene, a sport és a gasztronómia négyes pillérének koncepciójával egyedit akarnak létrehozni, és bíznak benne, hogy jövőre szponzorokat is vonz a háromnapos fesztivál.

Alexandru Păduraru, Dan Burlac és Keresztes Emil. Nagy feladatra vállalkoztak Fotó: Iochom Zsolt

Csíkszeredában tartottak tegnap sajtótájékoztatót a fesztiválok sorában újoncnak számító Borszéki Bogrács Feszt szervezői. A szponzorok nélkül, a szervezők által finanszírozott, partnerek és önkéntesek által felkarolt rendezvénysorozat ötlete Alexandru Păduraru fejéből pattant ki. Az újabban Borszéken élő étteremlánc-tulajdonos a szebb időket is megélt üdülőváros dinamikusabbá tételének céljából „hívta össze” a barátait, és személyes kapcsolatok nyomán jöhet létre a fesztivál.
Az ötlegazda felel a kulináris és a könnyűzenei felhozatalért. Mint megtudtuk: szombaton többféle nemzet (székely, magyar, román, szász, örmény, lipován stb.) profi szakácsai készülnek sajátos ételekkel, amelyeket ingyen meg lehet kóstolni. Másnap főzőversenyt szerveznek, kétfős csapatok jelentkezését várják péntekig, a beugró 150 lej. A zene terén román és magyar együttesek váltják egymást, a legismertebb magyar fellépő Herczku Ágnes, aki a Nikola Parov Quartettel énekel.
A kulturális szegmens „felelőse” Dan Burlac filmproducer. Elmondta: filmvetítéstől néptáncoktatásig számos programpont várja az érdeklődőket, és különleges színfoltja lesz a rendezvénynek a hajdani Borszéket bemutató (vintage) fotókiállítás, amelyet később több helyszínen (Bukarest, Temesvár stb.) is bemutatnak.
Először szerveznek futóversenyt a településen, ez lesz a Borszék-kupa. A sportrendezvényeket koordináló Keresztes Emil hegyimentő kifejtette: a 10,3 km-es, 481 méter szintkülönbségű szakasz a turisztikai irodától indul és Bükkhavasáig tart. A szombati hegyi futóverseny 9 órakor indul, azt megelőzően lehet rá benevezni gyermekeknek 15, felnőtteknek 25 lejért. Továbbá mindhárom nap reggelén kerékpározással melegíthetnek be az outdoor-tevékenységeknek hódolók, nap közben pedig neves sportemberekkel találkozhatnak. Ott lesz például Novák Ede olimpiai bajnok kerékpáros, a Dunát végigúszó Avram Iancu, az ultramaratonista Tibi Ușeriu vagy a hegymászó Török Zsolt.
A fesztiválnak okostelefonos alkalmazást is készítettek: a FestivApp-en megtaláható a részletes program, és az esetleges változásokról is azonnal értesítik a felhasználókat. A rendezvény Face­book-oldalán pedig kérdéseket küldhetnek akár az említett sportembereknek is, így „kicsit” az is fesztiválozó lehet, aki személyesen nem jut el Borszékre.
A belépés ingyenes, és a sátorhelyet is térítésmentesen biztosítják a szervezők.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.