Nemzeti gyásznapok

54

Mihály király elhunytát követően a gyászszertartással kapcsolatos eljárásokról egyeztettek a királyi ház képviselői a kormány illetékeseivel, ugyanakkor azzal kapcsolatosan a kormány szerdai ülésén háromnapos nemzeti gyászra vonatkozó kormányhatározatot fogadtak el.

Még szerda este megjelent a Hivatalos Közlöny online kiadásában a szóban forgó 2017/870-es kormányhatározat. Annak értelmében december 14-ét, 15-ét, 16-át nemzeti gyásznapoknak nyilvánították Románia területén. Ezeken a napokon az összes központi és helyi közintézményeknek, hatóságoknak félárbócra kell ereszteniük Románia lobogóját. Ez az előírás vonatkozik a politikai pártok, a szakszervezetek, a patronátusok, az oktatási intézmények, a művelődési intézmények és Románia külképviseletei székházaira. Ugyanakkor a nemzeti gyászna-
pok során a rádió- és tévéadók, valamint a művelődési intézmények megfelelőképen kell módosítsák programjaikat.
A tulajdonképpeni gyászszertartásra december 16-án 18.30-kor kerül sor Curtea de Argeșen. Mihály király holttestét december 13-án szállítják katonai repülőgéppel haza, azt előbb a Peleș-kastélyban, majd Bukarestben, az egykori királyi palotában ravatalozzák fel. A gyászszertartásra előreláthatólag külföldről mintegy 200 személyiség érkezik, jobbára a királyi családok képviselői. Előreláthatólag 100 küldöttre lehet számítani, akiket majd a Henri Coandă nemzetközi repülőtér protokolltermében fogadnak. Ebből az alkalomból az ugyancsak szerdán elfogadott 2017/871-es kormányhatározat értelmében a kormány költségvetési tartalékalapjából pótlólagosan 43 000 lejt utaltak ki a külügyminisztériumnak. Ebből az összegből fedezik majd az érkezéssel és az eltávozással kapcsolatos protokolláris kiadásokat.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.