Nemsokára sikátor, később vásártér

Átjárót alakít ki a gyergyó­szent­miklósi örmény templom szomszédságában a helyi önkormányzat. Kivilágított járda lesz, hogy biztonságosabban közlekedhessenek a gyalogosok a város ezen részén.

Terepszemle a helyszínen. Iskolakezdésre elkészülhet Fotó: Lázár Hajnal

Kerítést bontottak és a területet egyengették tegnap a munkagépek az örmény templom mellett Gyergyó­szentmiklóson. Nagy Zoltán polgármester a helyszínen elmondta, átjárót létesítenek, amely összeköti az Örmény templom utcát a Gyilkostó sugárúttal.
– Ezen útkereszteződésnél nagyon nehéz a gyalogosok számára az átkelés, sok problémát jeleztek ez ügyben a lakosok, még baleset is történt, a sikátorral pedig biztonságosabbá szeretnénk tenni a gyalogosforgalmat – közölte a városvezető. A szóban forgó területet az örmény közösség ajánlotta fel, három méter széles járdát alakítanak ki a műemléknek számító templom kertje mellett. A polgármester hozzátette, világítás is lesz a sikátorban és padokat helyeznek el, hogy az erre járó megpihenhessen.
Amellett, hogy biztonságosabb lesz a közlekedés a gyalogosok számára, az örmény közösségnek is tervei vannak itt. Kulcsár László, a Gyergyószentmiklósi Örmény Katolikus Egyesület vezetője elmondta, vásárteret ala­kítanának ki, számítva a helybéliek és turisták érdeklődésére. Az itt álló régi épületben felújítást követően kávézót szeretnének kialakítani, mellette pedig helyet kaphatnának a hagyományos termékeiket kínáló árusok. Kulcsár megjegyezte, kizárólag örmény termékek jöhetnek majd szóba. Így idegenforgalmi szempontból is vonzó térré alakulna az új sikátor. Idén azonban csak a terület rendbe tételére kerül sor, a további munkára pályázati forrásokat vonnának be jövőre. Nagy Zoltán polgármester azt mondta, a két elképzelést igyekeznek összehangolni, hogy a kialakítandó járdával együtt a jövőben örmény közösségi tér alakulhasson ki itt.
A terület előkészítését követően a napokban elkezdi a munkát a kivitelező cég. A városvezetés azt reméli, iskolakezdésre már használható lesz az átjáró.

Lázár Hajnal