2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Nemsokára rajtol a második dokumentumfilm-szemle

Negyvenhét, székelyföldi témát érintő filmmel neveztek be dokumentumfilm-alkotók a 2. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlére. A szemle különlegessége, hogy október 8–18. között ezek a filmek minden székelyföldi településre eljuthatnak, amennyiben azt a helyi kulturális szervezők, civilszervezeti vezetők igénylik.

Filmvetítés. Mozikaraván
Filmvetítés. Mozikaraván

Tartalmas programot jelenthetne ez az ingyenes filmvetítési lehetőség a sok felújított vidéki kultúrotthonban – emelte ki Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, aki elmondta, hogy a szemlét oly módon szervezik meg, hogy az alkotók által beküldött filmek listáját és tartalmi összefoglalóját eljuttatják, kiajánlják a székely megyék kulturális szervezőinek, kultúrigazgatóknak, könyvtáro­soknak, kluboknak, de akár kávéházak, vendéglátóhelyek is jelentkezhetnek. – A programhoz csatlakozhatnak mindazok az intézmények, iskolák, szervezetek, akik lehetőséget tudnak teremteni egy közösségnek, egy kisebb vagy nagyobb számú közönségnek, hogy a benevezett filmeket minél többen megnézzék, és az alkotókkal találkozzanak – hívta fel a figyelmet Ferencz Angéla. – 47 alkotásból lehet választani az idén, amelyeket mi térítésmentesen lemásolunk és eljuttatunk az igénylőknek, mégis úgy látom, egyelőre kevés az érdeklődés.
Márpedig érdeklődő közönség nélkül nincs értelme dokumentumfilmeket készíteni, a filmek nélkül pedig sokszor nem vennénk észre a környezetünkben zajló folyamatokat, különleges embereket, szomorú vagy vidám történeteket, eltűnő mesterségeket, vélik a szervezők, akik a filmkészítők, az alkotások és a közönség találkozásának lehetőségét szeretnék megteremteni. A beküldött filmek igen sokszínűek: Madaras Gábor népdalénekes alakja, farsangtemetés, kakas­ütés, hesspávázás, szénégetés, mészégetés, a prímás Zerkula Já­nos és hegedűje, az 1940-es magyar bevonulás, a csíkszéki napórák, Ferenczes István-portréfilm, a székelyföldi betyárok, az udvarhelyszéki tanyavilág – csupán néhány téma; Kommandó, Bözödújfalu, Csíksomlyó, Csernáton, Barót, Gernyeszeg, Esz­telnek, Marosvásárhely, Za­bo­la, Kisbacon, Vargyas – csupán néhány, a filmekben szereplő település. A csaknem félszáz alkotásban Székelyföld múltja és jelene tűnik fel.
A rendezvény főszervezői: Ko­vászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa, MUKKK Kulturális Egyesület, Kónya Ádám Művelődési Ház, Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Hargita Megye Tanácsa. A szemlére a közelgő Székelyföld Napok keretében, 2015. október 8–18. között kerül sor. A vetítések programja a Székelyföld Napok honlapján: http://www.szekelyfoldnapok.ro/ és a rendezvény Facebook-oldalán www.facebook.com/szekelyfoldnapok is olvasható lesz. A vetítések szervezőinek jelentkezését október 7-én, szerdán délig várja a Hargita Megyei Kulturális Központ.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb