Nemsokára próbavizsgák

Négy évfolyam diákjai mérhetik fel tudásukat

61

Március 11–13. között a hetedikesek és nyolcadikosok számára próba kisérettségit szerveznek az iskolákban, március 18–21. között pedig a tizenegyedik és tizenkettedik osztályosoknak próbaérettségi lesz a középiskolákban – közölte tegnap az oktatási tárca. A próbavizsgákon elért jegy a diákok kérésére bekerülhet a naplóba is.

Saját iskoláikban, de egységes tételek alapján vizsgáznak a diákok

A Hivatalos Közlönyben jelent meg múlt hét végén az oktatási miniszternek a próbavizsgák lebonyolítására vonatkozó rendelete. Eszerint a hetedikes és a nyolcadik osztályos diákok számára megszervezik a képességfelmérő próbavizsgákat, a tizenegyedikesek és tizenkettedikesek számára pedig a próbaérettségit, azzal a céllal, hogy a diákok megismerkedjenek a vizsgakörülményekkel, a felkészülés, illetve a tudásszint felmérése révén pedig javuljanak majd a záróvizsgákon elért eredmények.

Bevezethetik a naplóba
A rendeletben előírják, hogy a diák vagy a szülők kérésére a próbavizsgán elért jegyeket a naplóba is be lehet írni. A dokumentum mellékleteiben ugyanakkor ismertetik a tartalmakat is, amelyekből a próbavizsgára összeállítják majd a tételeket. A rendelet értelmében a hetedikesek és nyolcadikosok március 11-én román nyelv és irodalomból, március 12-én matematikából, március 13-án magyar nyelv és irodalomból próbavizsgáznak. Az eredményeiket március 22-én tudhatják meg. A próbaérettségi keretében március 18-án a román, 19-én az anyanyelvi írásbeliket szervezik meg. Március 20-án a kötelező, 21-én pedig a választható tantárgyból lesz írásbeli, utóbbi vizsgán csak a tizenkettedikesek kell részt vegyenek. A próbaérettségi eredményeit március 29-én függesztik ki.

Tanulni a hibákból
A próbavizsgák megszervezésére vonatkozó szabályzókat a tanfelügyelőségekhez küldik majd ki. Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője lapunknak elmondta, a próbavizsga az iskolákban zajlik majd, de egységes tételek alapján és ugyanazon értékelőkulcs alapján javítják majd ki a dolgozatokat. A tanintézetekben megszervezik majd, hogy a párhuzamos osztályok egyszerre vizsgázzanak. A dolgozatok javítását is az iskolákban végzik. A főtanfelügyelő közölte, az eredményeket az iskolákban a pedagógusok megbeszélik nemcsak a diákokkal, hanem lehetőség szerint egyénenként a szülőkkel is. Az osztályokban, a tanintézetek vezető testületeiben is kielemzik majd az eredményeket és meg is kell szabni ezek nyomán intézkedéseket, amelyek segíthetnek a jobb eredmények elérésében a nyári vizsgákon.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek