Nemigen nőtt a kereslet…

17

A koronavírussal való megfertőzés elleni harc egyik fegyverévé vált a szappan is. Igen, mert a megfertőzés megelőzése parancsoló módon megköveteli a napi többszöri alapos szappanos kézmosást. Annak – mármint a szappannak – amúgy is minden család esetében kézügyben kell, kellene lennie. Hogyan is állunk hazai viszonylatban a szappan használatával, erre a kérdésre próbáltunk választ találni. 

A mosakodásra, a mosásra használt szappan mennyiségére vonatkozóan talán a világ egyetlen országában sem állnak rendelkezésre pontos adatok. A statisztika csak ezen árucikkek üzleti forgalmát követi, azaz annak értékét. Piackutató intézetek felmérése alapján szoktak a szappanfogyasztás alakulására vonatkozó tanulmányokat, illetve becsléseket közölni. Egyébként a mennyiségi fogyasztás nyomon követését már eleve az is nehezíti, hogy létezik tömör szappan és folyékony szappan, s a mértékegység azok tekintetében nem azonos. Ebben a kontextusban arra is utalhatunk, hogy az utóbbi iránti kereslet hazai viszonylatban az elmúlt évtized során hovatovább fokozódott. Amit biztosan tudni: a múlt esztendőben a hazai lakosság 211,8 millió lejt költött szappanvásárlásra. (Ebbe az értékbe nincs belefoglaltatva a mosószappan, valamint a kézműipar által előállított és értékesített szappan egy része.) A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy 2010-től errefelé évről évre nőtt a szappaneladás értéke, az a tavaly 27 százalékkal lévén nagyobb, mint ezelőtt 10 évvel. Szerkezeti változás is bekövetkezett: míg 2010-ben a forgalmazott tömör szappan értéke 130,3 millió lej volt, a folyékony szappané pedig 36,4 millió lej, a tavaly az előbbi értéke 131,9 millió lej volt, az utóbbié pedig 79,9 millió lej (azaz iramosan növekedett, pontosabban több mint kétszeresére). A szerkezetváltásban megvolt a maga szerepe annak is, hogy a közösségi fogyasztás is nőtt, s amely esetében az előnyösebbnek és higiénikusabbnak bizonyul. A folyékonyszappan-használat jobbára a városi településekre koncentrálódik, ebből kikövetkeztethető, hogy vidéken a szappan használata nem olyan gyakori, mint ahogy az elvárható lenne, főleg a mostani körülmények között. 

Évente négy darab…

Az üzleti forgalomból indulva ki a szakelemzők arra a következtetésre jutottak, hogy hazai viszonylatban egy lakos átlagosan évente 4 darab, egyenként 100 grammos szappant vásárol. Ez az átlagfogyasztás nagy vonalakban megegyezik a lengyelországi és a csehországi átlagfogyasztással, de jóval a németországi alatt van. Virtuális számításról lévén szó, magától értetődő, hogy lehetnek olyanok, akik ennél többet és olyanok is, akik ennél kevesebbet fogyasztanak. A valós és körültekintő helyzetértékelést az is megnehezíti, hogy ma már egyre többen használnak szappan helyett különböző samponokat, kézmosásnál pedig zselé típusú fertőtlenítőszereket, amelyek iránt egyébként az utóbbi hónapok során igen élénk érdeklődés mutatkozott, ami kiütközött azok kiskereskedelmi árainak magasba ívelő emelkedésében is. 

Volt-e, lehetett-e szerepe a szappanhasználat alakulása tekintetében a jelenlegi pandémiának? Jó kérdés ez, s a piaci elemzők szerint volt, de nem túl jelentős. Amit tapasztalni lehet, az az, hogy egyes fertőtlenítő hatásúként megjelölt tömör és folyékony szappanok iránt márciustól errefelé fokozódott a kereslet, de még inkább a kézfertőtlenítésre ajánlott szerek, termékféleségek iránt. Piackutatók szerint az idei esztendő során a szappaneladás értéke országos szinten el fogja érni a 216 millió lejt, ami 2019-hez viszonyítva mintegy 2%-os növekedést jelenthet. Tömör szappanból 134 millió lejes eladásra számítanak, folyékony szappanból pedig 82 millió lejesre. 

A hazai már a múlté…

A hazai szappanpiacot a külföldi cégek uralják, azon az egyszerű oknál fogva, hogy Romániában immár 16 éve nincs nagyüzemi szappantermelés. Egykoron még exportra is jutott, több szappangyár is létezett. Hazai viszonylatban alapanyagot, azaz a szappangyártás megkövetelte zsiradékot sem állítanak elő, s azt a testápolószereket gyártó cégek importálják. Mosószappangyártás sincs az országban (már amennyiben eltekintünk a „házi készítményektől”), azt is importáljuk, kezdve Görögországgal és végezve Nagy-Britanniával. Az Euromonitor piackutató cég szerint hosszas stagnálás után az idén számítani lehet a tömör szappan iránti kereslet növekedésére és némileg mérsékelődni fog a folyékony szappan iránti kereslet. 

Hecser Zoltán

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.