2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Német konzervatívok újabb csoportja sürgeti a határok lezárását

Németországban a konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának egy befolyásos csoportja, a kis- és a közepes vállalkozások érdekeit képviselő parlamenti kör (PKM) is a határok lezárását sürgeti, és a Bundestagban egy indítvánnyal próbálja irányváltásra kényszeríteni Angela Merkel kormányát – írta tegnap a Bild című lap.

Angela Merkel és Christian von Stetten. Figyelmeztető megnyilvánulások
Angela Merkel és Christian von Stetten. Figyelmeztető megnyilvánulások

A 310 fős frakció 188 képviselőjét összefogó PKM vezetője, Christian von Stetten a Bildnek elmondta, hogy a határok lezárásáról szóló indítványon dolgoznak. A javaslatban az is szerepel majd, hogy a határon meg kell tagadni a belépést a biztonságos származási országokból érkező menedékkérőktől.
A csoport szerint a határzár kiépítésének kérdése sem lehet tabu – hangsúlyozta a képviselő.
Elmondta, hogy meggyőződése szerint a kormánynak van egy terve a menekültek ellenőrizetlen beáramlásának hatékony feltartóztatására, de ha kiderül, hogy az az elképzelés nem helytálló, akkor a frakciónak lépnie kell.
Az indítványt a következő, november elején tartandó frakcióülésen kellene megvitatni – tette hozzá Christian von Stetten.
Stephan Mayer CSU-s képviselő, a frakció belügyi kérdésekért felelős vezető szakpolitikusa a Bildnek azt mondta, hogy a javaslatokat minél előbb meg kell valósítani.
Naponta nagyjából 10 ezer menekült érkezik Németországba, ezért nem lehet várni a következő frakcióülésig. „Remélem, a kancellár belátja, hogy nem lehet folytatni a nyitott határok politikáját” – mondta Stephan Mayer.
Hangsúlyozta: nem lehet „agyonütni” a határ védelméről és a menekülthullám korlátozásáról szóló vitát azzal a tényekkel nem alátámasztott kijelentéssel, hogy Németország határait úgysem lehet megvédeni.
Előzőleg egy másik CSU-s belügyi szakpolitikus, Hans-Peter Uhl a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak egy hasonló kezdeményezésről beszélt, azt mondta, a frakció belügyi szakpolitikusai indítványt készítenek elő a képviselőcsoport következő ülésére arról, hogy tegyék kötelezővé mindazon menedékkérők visszafordítását a határon, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére. Meglehet, hogy ugyanarról a tervezett indítványról van szól.
Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke eddig elutasította a határ lezárására irányuló követeléseket, a tranzitzóna intézményének bevezetését viszont támogatja. Az elképzelés szerint a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő övezetek, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.
A konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) egyelőre elvetik a tranzitzónák gondolatát.
A CDU/CSU-frakció következő ülését várhatóan november 3-án tartják.
Az SPD és az ellenzéki pártok – Baloldal, Zöldek – osztják Angela Merkel véleményét, miszerint a határok lezárása és a határkerítés nem alkalmas a menekülthullám korlátozására, és legfeljebb új utakra tereli az áradatot.
A Bundestagnak 630 képviselője van, benne az SPD-nek, a Baloldalnak és a Zöldeknek összesen 320.

Kapcsolódó cikkek:

14,338RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb