Nemcsak Udvarhelyen, még Kanadában is szaladtak

Tegnap zajlott a Fuss Neki! program

30

Máris úgy tűnik, összegyűl a 180 ezer lej a hetedik alkalommal megrendezett adománygyűjtő szaladáson. A végső elszámolás a napokban készül el, de már most látszik, hogy lesz pénz a megálmodott közösségi projektek megvalósítására. A Fuss Neki! sikertörténetté vált.

Zöldben szaladtak. Sporttal, adakozással a jó célokért Fotók: Asztalos Ágnes

A székelyudvarhelyi ősz egyik legnépszerűbb rendezvényévé vált a Székely­udvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) Fuss Neki! nevet viselő adománygyűjtő programja. Friss levegőn végzett mozgás, közös ügy, adománygyűjtés és adományozás – ezekkel a fogalmakkal írható le az esemény, az idén még a kellemes, napsütéses idő is adott volt, hogy futó és szurkoló egyaránt jól érezze magát.

Évről évre nőnek a számok
Míg tavaly 34, idén már 35 udvarhelyszéki civil szervezet közösségi projektjéhez gyűltek az adományok. Az előző évben 235-en álltak rajthoz, ezúttal már 342-en. A táv hossza maradt, 1300 méteres köröket róttak a jó ügyek „szaladó nagykövetei” tegnap délelőtt a városi parkban. Kiegyensúlyozott volt a nő–férfi arány, a futók átlagéletkora pedig 32 év, ami valójában azt jelenti, hogy kicsi, nagy, fiatal, idős szaladt, ki kevesebbet, ki többet. A legtöbben értelemszerűen Székelyudvarhelyről jelentkeztek, de jöttek futók a közeli falvakból, Ba­rótról, Székelykeresztúrról, Gö­röcs­falváról, Csíkrákosról, Csík­szentmiklósról, Maros­lu­das­ról, Erdő­szentgyörgyről és még Maros­vásárhelyről is. Idén első ízben külföldön is lehetett szaladni a kiválasztott projektért, 29-en vállalták ezt, futottak Mont­realban, Oaklandben és Los Angelesben, többen csatlakoztak az adománygyűjtő közösségi futáshoz Magyarországról, Németországból, Svédországból és még Makedóniából is. Az udvarhelyi eseménnyel egy időben rótta a köröket egy-egy nagykövet Aradon, Konstancán, Bukarestben, Tordán és Sepsiszentgyörgyön is.
Összesen 2554 kört szaladtak le a résztvevők, ez 3320 kilométert jelent. A legtöbb kört, pontosan 24-et Bartha Bálint teljesítette.

Adatok az adományozókról
Az online adományozók jóvoltából összesen 165 800 lej gyűlt be még a vasárnapi esemény előtt. A felajánlások 15 százaléka cégektől érkezett, és a világ majdnem minden sarkából küldtek pénzt. Még a Brit-Virgin szigetekről, Izlandról, az Egyesült Államokból, Norvégiából, Olaszországból is futott be felajánlás. Míg tavaly 91 belföldi településről kerültek ki a támogatók, idén már 133 helyről adakoztak.
Természetesen a helyszínen is lehetett adakozni, minden civil szervezet számára külön dobozban gyűjtötték az anyagi támogatást. Késő délutánig 14 600 lejt számoltak össze, és Péter Attila projektfelelős szerint a körönkénti felajánlásokkal együtt várhatóan az adományok végösszege eléri a 180 000 lejt. Korábban már megírtuk, hogy számos oktatási, nevelési, fejlesztő és tehetséggondozó tervet lehetett támogatni, de környezetvédelmi, sportos projektek megvalósulásához is várták a hozzájárulásokat.


Az SZKA csapatát 40 önkéntes segítette a tegnapi rendezvényen, a Firkász papírbolt munkatársai pedig kreatív tevékenységet kínáltak a gyerekeknek. A városi strand előtt szólt a jó zene, népes közönség drukkolt a szaladóknak, a rendezvény kora délután zárult, de azelőtt még a támogatóknak köszönhetően rengeteg nyereményt adtak át a „szaladó nagyköveteknek”. Péter Attila elégedetten nyilatkozott a Fuss Neki! programról, mint mondta, egyre olajozottabban működnek a dolgok, bár nem könnyű egy ekkora tömegrendezvényt kézben tartani, mégis minden a forgatókönyv szerint zajlott. A munka igazából még nem járt le, hátravan a ki nem fizetett felajánlások begyűjtése, majd október 22–30. között megkötik a támogatási szerződéseket a civil szervezetekkel.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek