Nem volt rossz év Daea szerint

Gabonatermés

39

Több mint 30 millió tonna gabona termett idén Romániában, kukorica- és napraforgótermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta, 1,01 millió hektárról 3,35 millió tonna napraforgót gyűjtöttek be idén Romániában, ami rekordmennyiségnek számít. Kukoricából több mint 18 millió tonna került a tárolókba eddig, a 2,415 millió tonna bevetett terület 0,5 százalékáról – az ország központi megyéiben – azonban még nem takarították be a termést. Mind napraforgó-, mind kukoricatermés tekintetében az első helyen áll az ország az Európai Unióban – mondta Daea. A miniszter szerint a következő napokban ismertetni fogja a szaktárca az idei terméshozammal kapcsolatos végleges adatokat.

A kukorica silónak szánva Hargita megyében is egyre népszerűbb Fotó: Domján Levente

A minisztérium által korábban közölt adatok szerint az idei búzatermés a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is 2,3 százalékkal meghaladta a tavalyit, elérve a 10,2 millió tonnát. A korai kalászos gabonafélékből 12,8 millió tonnát arattak, ez 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban, az átlaghozam hektáronként 4655 kilogramm volt , szemben a tavalyi 4598 kg-os hektáronkénti átlagos terméseredményekkel.
Tavaly a gabonatermés megközelítette a 27 millió tonnát Romániában, és a búza-, a borsó-, az árpa-, a napraforgó-, a szója-, a burgonya-, a szőlő- és a kukoricatermés is történelmi rekordokat döntött.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek