Nem vagyunk felkészülve a… bőségre

365

Én egyszer nem, az biztos. Ez abból is látszik, hogy folyamatosan gyűjtöttem július és augusztus folyamán a különböző nyári gyümölcsöket, a „micsurin-szilvát”, a vajalmát, az általunk nemes egyszerűséggel „eperalmának” nevezettet arról a vén fáról, amely már a nagyapám fiatalkorában is a kert felső sarkában volt, s augusztus közepétől szeptember elejéig érik, a kétféle vackort. Mit tettem volna mást: valamicskét elosztogattam, közben az asszonyok lekvárt főztek, befőttet tettek el, de a mennyiség irdatlan volt. Ilyenkor nincs más választás, be kell tölteni mindent a pálinkának valóba. Gyűlt is rendesen az anyag, és idén szerencsésnek mondhatom magam, mert lesz legalább egy üstre való tiszta körte, vagy kétüstnyi szilva, s a többi alma. Öklömnyire nőttek még a nyári almák is, pedig nem szoktak. Más esztendőkben – az utóbbi két-három évről beszélek – alig volt pár viharvert, sömörödött gyümölcs ezeken a fákon, idén meg – csodák csodája – régóta nem látott, nehézkedő bőség húzza az ágakat. Pedig nem tettem különösebben semmit, mint máskor, kicsit metszettem őket, megganyéztan a tövüket, s annyi. Valahogy kedvezett az időjárás. Szóltam egy-két blokkos szomszédnak, hogy „szedd magad, vidd-akcióban” lehet jönni. Volt ugyan némi foganatja, jöttek, láttak, szedtek, vittek, de mintha meg sem kottyant volna, nem éreztem, hogy látványosan fogyna. Mintha ugyanannyi lenne a hullás és a fákon levő is. Aztán jött a szilva, azzal is sokat kellett dolgoznunk, négykézláb, hol egy, hol két kézzel kapkodtam a vödrökbe. Néha volt ugyan segítség, de a falusi szomszédság is ugyanúgy panaszkodott a sokra, és az is megtörtént, hogy csak kölcsön-segítséget kaptam, mert másnap viszonozni kellett. Lőn aztán panasz a derékra. Ilyenkor észleli az ember, hogy az is van neki, székely dereka, amelyről azt mondják, hogy nem hajlik, hanem törik. Van azonban hajladozás is közben a nagy székelykedésben, ezelőtt is volt, csak akkor – gondolom – edzettebbek voltak a népek, nem nyafogtak feszt.
Hamarosan betelik a nyári cefrék sorsa, jelentkeztek a főzőmesternél, úgyhogy kinéz egy alkoholgőzben eltöltendő hétvég, amikor gazdagodom vagy ötven liter nedűvel. Ötvenkét fokos lesz, de azért teszek egy próbát nagy titokban, hogy ne tudja se az asszony, se a rokonság, megpróbálok egy főzetet negyvennyolc-negyvenkilenc fokra beállítani, mert azt mondták nálamnál okosabbak, magas fokú pálinka-kultúrával rendelkezők, hogy a kisebb alkoholfok mellett jobban érvényesülnek az ízek, benne marad az itókában egy s más, ami ötven fok felett elillan. Majd meglátom. Egyet kockáztatok.
Ennek a korai pálinkafőzésnek az is hozadéka lesz, hogy az edények egy része – összesen ezerkétszáz liternyi kapacitással bírok – megüresedik, s jöhet majd abba a többi, a pónyik, a batul, meg a későbben érő egyéb fajták. Abból is annyi van, hogy nem fér mind be a pincébe az evésre szánt, nincs annyi polc, és családi használatra nem is kell. Készült közben almalé is. Saját használatra, s ajándékozni is jut bőven.
Az elmúlt hétvégen Gyümölcsfesztivál volt a székely anyavárosban. Jöttem-mentem, nézelődtem, kóstolgattam almát, körtét, szilvát, amivel kínálgattak. Találkoztam olyan ismerősökkel, akikről tudom, hogy gyümölcsöst telepítettek az utóbbi években. Például őshonos és kommersz almát egyaránt. Olyan megfontolásból, hogy jusson aztán a piacra. Ezek már kisvállalkozók, olyan gyümölcstermelők, akik bevételt remélnek időnként a fákról. Egyik keresztúri ismerős mondja, hogy a termés nagyobb részét ő is pálinkának szánja, de a télálló termés így is többtonnányi. Több ezer tonna kellene – mondja –, s komoly tárolókapacitás, hogy a nagyobb felvásárlók szóba álljanak. Nyoma sincs még annak a kereskedelmi hálózatnak, logisztikának, amelyre építeni lehetne. Alkalmi vevők visznek egy-két mázsát, s ereszti, ahogy lehet, fillérekért. Mert nem vagyunk felkészülve a nagy sírás-rívás-panaszkodás közepette a nyakunkra omló bőségre. Én nem. És úgy néz ki, hogy mást is készületlenül ért a gyümölcsáldás.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek