Nem unatkoztak tavaly a tűzoltók

105

Munkás évet zárt a Hargita megyei katasztrófavédelem, 2017-ben 2881 alkalommal avatkoztak közbe, miközben 2016-ban 2185 esetben riasztották őket, azaz több mint 20 százalékkal nőtt a bevetések száma – derült ki Cimpoeşu Stelian ezredes, a Hargita megyei katasztrófavédelem (ISU) főfelügyelőjének hétvégi évértékelő beszámolójából.

Mint részletezte, 2652 alkalommal kellett tény­legesen beavatkozzanak, 53 esetben azonban téves riasztást kaptak. A részletes beszámolóból kiderült: 2017-ben több tűzesethez hívták ki a tűzoltókat, mint 2016-ban, 255 alkalommal, szemben az egy évvel korábbi 181 tűzesethez képest. A katasztrófavédelmi felügyelőség bevetései átlagosan 76 perc és 70 másodpercet tartottak. A városi helyszínekre átlagban 5,75 perc alatt értek ki, míg falun ehhez 17,87 percre volt szükségük. A tűzeseteknél összesen 41,6 millió lej értéket mentettek ki a tűzből, három ember és 149 állat életét tudták megmenteni. Tavaly ugyanakkor tűzvészben két ember elhunyt, hét megsérült, 154 állat is elpusztult, az anyagi kár értéke megközelítőleg 6,4 millió lejre rúg. A legtöbb tűzesetet egyébként rövidzárlat okozta (85 eset), míg 66 esetben hőhatás, 38 alkalommal szikra, 48 esetben nyílt láng okozta a bajt.
A legtöbb alkalommal (1888 eset) ugyanakkor a rohammentők (SMURD) elsősegélynyújtására volt szükség.
A megyeháza amfiteátrumában megtartott ünnepélyes eseményen Andrei Jean-Adrian prefektus elismerését fejezte ki a katasztrófavédelem egész éves munkájáért, illetve megköszönte a megye polgármestereinek, hogy együttműködtek az intézménnyel.
Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke kifejtette: a katasztrófavédelem munkája nélkülözhetetlen, ugyanakkor példaértékűnek nevezte a katasztrófavédelmi felügyelőség és az önkéntes tűzoltó-egyesületek közötti együttműködést. Úgy vélte, célszerű lenne egy képzési központot létrehozni Balánbányán, a csíkszentdomokosi önkormányzat által felajánlott területen.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek