Nem ülnek tétlenül a hegyimentők

23

A Harmont Hegyimentő Egyesület tagjai a karantén ideje alatt sem ültek tétlenül, az elmúlt hónapokban is keményen dolgoztak, a szezonra készítették elő a túraútvonalakat. Emellett medvetámadásokhoz is riasztották őket.

Továbbképzőn, szakmai gyakorlaton vettek részt az elmúlt hét végén a Harmont Hegyimentő Egyesület tagjai a Madarasi-Hargitán, ahol a Via Ferratán a szikláról való mentést gyakorolták. 

– Népszerű, sűrűn látogatott hely, gyakran használják a turisták, nem profi hegymászók is, és azért gyakorolunk, hogy ne érjen meglepetés, ha menteni kell. Minden hétvégén van programunk, Szikszai Attilával ketten vagyunk hivatásos hegyimentők, ami azt jelenti, hogy hétköznapokon reggel héttől délután háromig dolgozunk, a nap többi részében pedig önkénteskedünk – mondta el megkeresésünkre Máthé László hegyimentő.

Az egyesületnek tizenöt aktív tagja van, ketten hivatásosak, a többiek önkéntesek, akik ugyanolyan felkészültek és képzettek, csak nincsenek alkalmazásban.

A Harmont Hegyimentő Egyesület mentési területe 800 négyzetkilométer, a Hargita déli részétől Maros megye határáig tart, a Hargita északi részén, a Vargyas-szorosnál besegít az újonnan alakult szentegyházi csapat.

Helyreállítják a turistaösvényeket

A tavasz beköszöntével a csapat tagjai nekifogtak a Hargitán lévő túraútvonalak tisztításának is, a februári nagy szélvihar után keletkezett károk helyreállításán, a turistaösvények felszabadításán dolgoztak. Az esőzések nem, de a téli és tavaszi viharok nagy károkat tettek a túravonalakban, az ösvényekre fákat döntött a szél, jelzéseket rongált meg – mondta Máthé László, a Hargita Megyei Hegyimentő-szolgálat udvarhelyszéki munkatársa. 

– Közösen az erdészettel dolgozunk, még rengeteg helyen van teendő. Felhívnám a turisták és az erdőt kivágó személyek figyelmét, hogy ne bántsák az általunk felállított turistajelzéseket, ami pénzbe, rengeteg energiába, fizikai munkába került. Sok helyen összetörve, szétdobálva találjuk, néhol vadászpuskával szétlőve. Szeretnénk mindenkit megkérni, becsüljék más munkáját és ne okozzanak kárt, mert akár életmentő is lehet a jelzés azoknak, akik arra járnak – hívta fel a figyelmet a hegyimentő.

A turistajelzések között megtalálható a kék kereszt fehér alapon jelzés, amely több turistaösvény kereszteződését jelenti, a kék sáv fehér alapon egyirányú turistajelzést jelez, a piros és kék háromszög hegytetőre, csúcsra vezet, a kék pont fehér alapon körtúrát jelent (egy bizonyos pontról indulunk és oda érkezünk vissza). 

Medve is van, turista is van

Gyakoriak a medvetámadások a megyében. Az elmúlt hetekben a hegyimentőket a Cekendre riasztották egy sebesült pásztorhoz. 

– Cekenden az erdő között, eléggé extrém helyre kellett mennünk, ahol egy pásztort támadott meg a medve. Speciális szállítóeszközeinkkel vittük a sérültet a mentőhöz. Rengeteg medve van, olyan nap nem telik el, hogy ne lássunk egyet-kettőt – mondja Máthé László.

A szakember azt javasolja a turistáknak, akik az erdő között túráznak, hogy hangoskodva, körültekintően, elővigyázatosabban közlekedjenek. A medve, ha teheti, elkerüli az embert, de ha meglepetésszerűen rámegyünk, későn vesz észre, lehet belőle probléma. 

– Medve is van, turista is van, együtt kell éljünk, hisz mi megyünk az ő területükre – mondta a hegyimentő, azt tanácsolva a turistáknak, kirándulónak, hogy egyedül még kisebb túrákra sem menjenek.

A túrázónak pedig legyen túrabakancsa, javasolt a vastag gyapjúzokni, hosszú nadrág a kígyómarás ellen. 

– Környékünkön elég sok a vipera, ellenszer pedig a megyében nincs, legközelebb talán Szebenben, Kolozsváron… Nem egy esetben riasztottak kígyómaráshoz, és mentővel kellett elszállítani az illető személyt. Ha kígyóharapás történik, el kell kötni a harapást a seb fölött, hideggel borogatni. Ne terheljük a testünket, lassú mozdulatokat végezzünk és ne pánikoljunk – javasolja a szakember.

Fontos az is, hogy a 112-es segélyhívót csak abban az esetben hívjuk, ha tényleg baj van. Egy kificamodott bokát magunk is elláthatunk, és társunkra támaszkodva bejöhetünk a hegyről. Felelőtlen hívással kockáztathatjuk mások életben maradását.

Nagyálmos Ildikó

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.