Nem tudni, hány helyre lehet majd számítani

Kinyithatnak a bölcsődék és napközik, de mégsem

201

Nagy a bizonytalanság a megyében is a bölcsődék, napközik új­ranyitása kapcsán. Székely­ud­var­helyen egyelőre úgy néz ki, hogy zárva marad a bölcsőde, Csíkszeredában egyelőre online iratkozást szerveznek, a Gyer­gyói-medencében kivárnak, konkrét intézkedésekre várva.

Bölcsőde Csíkszeredában. Hamarosan kezdődik a beiratkozás                                Fotó: László F. Csaba / archív

Pici gyerekekkel szinte lehetetlennek tűnik a távolságtartás szabályainak betartása – részletes útmutató sem született ebben az ügyben, tájékoztatták lapunkat a megkeresett intézmények vezetői, délutánra azonban megjelent az egészségügyi miniszternek a bölcsődék, napközik újranyitásának körülményeit szabályozó rendelete.

Székelyudvarhelyen egyelőre nem nyitanak
Az önkormányzattal együtt döntött úgy a bölcsőde vezetősége, hogy egyelőre nem nyitanak ki – közölte Lukács Kinga, a Csillagvár napközi és a kicsik intézményének a vezetője. – Amíg nem döntik el központi szinten, hogy milyen formában lehet a kisgyermekek felügyeletét megoldani a megváltozott körülmények között, addig nem látjuk értelmét a nyitásnak. Augusztusban rendszerint egyébként is zárva vagyunk, akkor tudjuk kiadni a személyzet szabadságát, tehát gyakorlatilag egy bő hónap maradna. Várhatóan őszig zárva tartunk – részletezte az igazgatónő.
Tegnap maga Monica Anisie tanügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy bár múlt pénteken megjelent a Hivatalos Közlönyben az a miniszteri rendelet, amely lehetővé teszi a bölcsődék újraindítását is, ameddig nem dolgoznak ki egy normarendszert a hogyanra, addig mégsem fogadhatják ezek az intézmények a gyermekeket.
– A Tábor lakótelepen működő székelyudvarhelyi bölcsődébe jelenleg 70 gyermek jár, általában teljes létszámmal működnek a csoportok. Keringenek olyan információk, miszerint ezekben az intézményekben minden gyerekre legkevesebb 4,5 négyzetméter kell jusson, nem játszhatnak együtt nagyobb csoportokban, a csúszdát például minden használat után fertőtleníteni kellene, a személyzetnek egész nap védőmaszkot kellene viselnie – tudtuk meg Lukács Kingától. – Nálunk egy 50 négyzetméteres hasznos felületű helyiségben 25 fős létszámmal működnek a csoportok. Az említett paraméterek szerint a gyerekek felét sem tudnánk fogadni, miközben a szülők zöme örülne, ha újraindulna a szolgáltatás. Hogyan, milyen szempontok szerint tudnánk dönteni, hogy kit fogadjunk és kit nem? – tette fel a kérdést az igazgatónő.
A jövő tanévre szóló beiratkozás tolódik az idén – tudtuk meg ezt is. A bölcsőde megvárja a napközis beiratkozás végét (július 3.), mert akkor derül ki, hogy hány gyermeket visznek el tőlük. – Számításaink szerint 50 körül lesz a megüresedő helyek száma – mondta az igazgatónő. A szükséges dokumentáció, a feltételek nem változnak, a polgármesteri hivatal várhatóan jövő hónap közepén hirdeti meg a bölcsődei beiratkozást, amely a hónap végén lesz esedékes – tette még hozzá Lukács Kinga.

Igény lenne a bölcsődére. Kicsik számára irreális feltételek?                                                 Fotó: Lőrincz Csaba

Online iratkozás Csíkszeredában
– Előbb-utóbb a kisgyerekeket gondozó, oktató intézmények is újranyithatnak. Erről nincs még határozat, várjuk a felsőbb utasításokat – fejtette ki a Hargita Népe kérdésére válaszolva Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.
Hozzáfűzte: a felújítás, tatarozás alatt álló épületekben a nyár folyamán még nem indulhatnak újra a tevékenységek, érthető okokból.
Mint mondta, a csíkszeredai bölcsődébe június 22–26. között lehet beiratkozni, kizárólag online felületen. Az ehhez szükséges dokumentumokat elektronikus úton küldhetik el, az elkövetkező tanévre összesen 43 megüresedett hely áll a kérvényezők rendelkezésére.

Gyergyóban is kivárnak
Konkrét szabályrendszer, útmutatás hiányában egyelőre nem tervezik az újranyitást a gyergyószéki bölcsődékben – vontuk le a következtetést az intézményvezetőkkel folytatott beszélgetés nyomán.
A gyergyószentmiklósi intézmény a város egyetlen bölcsődéje, ahol 2 csoportszobában 40 kisgyermek számára hirdettek meg helyet a szeptembertől kezdődő időszakra.
A beiratkozásra június elején volt lehetőség, a már évek óta meghatározott szigorú pontozási rendszer szerint, hiszen általában sokkal több az igénylés, mint amennyi kisgyermeket tud fogadni a bölcsőde.
Amint arról Horvát Orsolya intézményvezető-helyettes tájékoztatta lapunkat, idén nem volt túljelentkezés, viszont semmilyen konkrét tervük nincsen még, mikor indíthatnák újra a tevékenységet a gyergyói bölcsődében.
Mivel semmilyen szabályozás, betartandó intézkedést nem közöltek az illetékes hatóságok ezzel kapcsolatban – elsősorban azt, hány gyermeket foglalkoztathatnak egy teremben –, nem mernek tervezni, annak ellenére, hogy tudják, óriási segítség lenne a szülőknek, ha a nyári időszakban megoldódna kisgyermekük elhelyezése.
Horvát Orsolya hozzátette: nem mérték fel, hogy mekkora igény lenne nyáron a bölcsőde működésére, de mindenképpen kevesebb gyermeket tudnának fogadni, mint a járványhelyzet előtti időszakban, ez pedig azt is eredményezheti, hogy el kellene utasítani azokat, akik a megengedett létszám fölött jelentkeznének.
Remete az egyetlen község Gyer­gyószéken, ahol bölcsőde létesült: a helyi önkormányzat fenntartásával 2018 szeptemberétől működő intézmény 20 férőhellyel rendelkezik. Az épületben egy csoportszoba, egy pihenőszoba és a hozzá tartozó átadó, valamint tejkonyha és tálaló van. A zavartalan működést az intézményvezető mellett három óvodapedagógus és a takarító személyzet biztosítja.
Mivel a bölcsőde építését az igények felmérése előzte meg, az elmúlt két év tapasztalata azt mutatja, hogy egyensúlyban van a meglévő helyek száma a mutatkozó igényekkel. A beiratkozást ugyanakkor feltételekhez köti az intézmény vezetősége: alapvető követelmény, hogy mindkét szülőnek bejelentett munkahelye legyen.
A következő időszakra a beiratkozást még nem indítottuk el, a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan megvárjuk az óvodai beiratkozások lejártát, és körülbelül július elején hirdetjük meg a bölcsődei iratkozást – nyilatkozta megkeresésünkre Hompoth Terézia intézményvezető. Hozzátette: ameddig pontos utasításokat nem kapnak a működésre, a higiéniai követelményekre vonatkozóan, nem tervezik újraindítani a nyári időszakban tevékenységüket.

A gyergyószentmiklósi bölcsőde. Bizonytalanság                                                                           Fotó: HN / archív

A miniszteri rendelet
Tegnap délutánra Nelu Tătaru egészségügyi miniszter aláírta a bölcsődék, napközik újranyitásának körülményeit szabályozó rendeletet. Országos hírforrások szerint ez egyebek mellett rögzíti, hogy azok a szülők, akik igénybe vennék az állami bölcsődék és óvodák szolgáltatásait, és a nyári vakáció idején is odavinnék gyerekeiket, hétfőtől (azaz tegnaptól) kérhetik ezek felvételét abba az intézménybe, amelybe a gyerek év közben járt. A kéréseket a tanfelügyelőség összesíti, majd elküldi az intézményeket fenntartó önkormányzatoknak, hogy döntsenek arról, melyik oktatási egységet nyitják meg. Az érintett bölcsődék és óvodák listáját közzéteszik a tanfelügyelőségek székhelyén és ezek honlapján. A szabályzatban többek között ez áll: érkezéskor hőmérsékletet mérnek, a gyerekek nem vihetnek be otthonról játékot, a benti játékokat naponta fertőtleníteni kell, az asztalkák és ágyak között kétméteres távolság kell legyen. Továbbá csökkenteni kell a gyermeklétszámot, hogy minden gyerekre 4 és fél négyzetméter jusson, és minél többet tartózkodjanak a szabadban – áll a rendeletben.
A bölcsődék újraindítását a június 12-én megjelent 2020/465-ös kormányhatározattal módosított és kiegészített, a vészhelyzet kinyilvánítására vonatkozó 2020/394-es kormányhatározat egyes előírásai szabályozzák. Ennek a jogyszabálynak az egyik előírása értelmében a nyári vakáció ideje alatt megengedett tevékenység kibontakoztatása a bölcsődékben, napközi otthonokban és az after schoolban, de csak olyan feltételek között, amelyeket a tanügy, a munkaügyi és az egészségügyi miniszter közös rendelete révén állapítanak meg. A kormányhatározat június 15-től hatályos, de a fentebb említett intézmények esetében nem azt jelenti, azaz feltétlenül nem azt jelenti, hogy a tevékenységek már június 15-től megkezdődhetnek, ugyanis annak előfeltétele a működést szabályozó közös miniszteri rendeletnek a megjelentetése a Hivatalos Közlönyben. A kormányhatározat egyébként nem szabott meg határidőt a közös miniszteri rendelet meghozatalára, s abban tételesen nincs utalás arra, hogy a vakáció első napjától kezdhetik a tevékenységet a szóban forgó intézmények, hanem a nyári vakáció időszaka alatt. Továbbá: a miniszteri rendeletek a megjelenést követő harmadik napon válnak hatályossá, és csak akkor a nyilvánosságra hozatal napján, ha erről tételesen rendelkezik az a közös rendelet.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.