Nem temetik az írott szót

Megnyílt a Csíkszeredai Könyvvásár

31

A kétnapos ráhangolódást követően tegnap hivatalosan is megnyitották a Csíkszeredai Könyvvásárt. A vasárnapig tartó rendezvénysorozaton érdekes könyvbemutatók, író-olvasótalálkozók, koncertek, interaktív gyermekfoglalkozások is lesznek, és nem utolsó sorban számos könyvkiadó és kereskedés kínálja jutányos áron az olvasnivalót.

Kelemen Hunor a friss könyvkínálattal ismerkedik Fotók: László F. Csaba

Tegnap délelőtt már elkezdődött a program, a város különböző iskoláiban a könyvvásárra meghívott szerzők tartottak rendhagyó irodalomórákat. A rendezvény hivatalos megnyitóján a Sebő-együttes adott koncertet a gyermekeknek, amelyben Kovács András Ferenc költő is közreműködött. Előtte Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere és Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, volt kulturális miniszter nyitotta meg hivatalosan is a rendezvénysorozatot.


– Nagyon fontos az, hogy ezekbe a könyvekbe kapaszkodva felkészüljünk arra a sodrásra, örvényre, amely vár bennünket az életben. Azt kívánom nektek, hogy este könyvekkel a kezetekben aludjatok el, ne táblagéppel vagy telefonnal. Azt kívánom nektek, hogy mindig legyen egy könyv a kezetek ügyében, amelybe kapaszkodhattok, amelyből megtanulhatjátok, hogy hová tartoztok. Ez a könyvvásár ezt kívánja szolgálni – szólt a Sebő-együttes koncertjére összesereglett gyermekekhez a polgármester.
Kelemen Hunor elmondta, hogy sokan temetik a nyomtatott könyvet, és a könyv utáni életnek már könyvtárnyi irodalma van, ami önmagában is paradoxon. Közben pedig soha annyi szépirodalmi könyv és cím nem jelent meg, mint az elmúlt években.
– Nincs okunk temetni sem a könyvet, sem az olvasót, mert az írott szóhoz és annak olvasásához köthető alapvető emberi igény halhatatlan. A digitális világban mindenre új és új alkalmazást nyithatunk, a valóság megsokszorozódik és átlényegül, a sebesség a mindennapi életünket egy más idő perspektívájába helyezi, minden egyszerre történik, és az ember semmiről sem akar lemaradni, így aztán jó eséllyel szinte mindenről lemarad – jegyezte meg a szövetség elnöke.


A megnyitó felszólalásai után elkezdődött a koncert, miközben az egyes standok sorra nyitottak meg, egyre többen nézegették a kínálatot. A könyvkiadóktól és árusoktól megtudtuk, hogy 10-től 30 százalékig terjedő árkedvezménnyel árulják a könyveket.
A Csíkszeredai Könyvvásár vasárnapig, május 13-ig várja a látogatókat, az utolsó programpont Nagy Bendegúz könyvének élménybeszámolóval összekötött bemutatója lesz 12 óra 30 perctől. A vásár programja lapunk 8. oldalán olvasható.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.